Investitori iz Silicijske doline bacili oko na Photomath

18.02.2021.

13:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Damir Sabol, autor aplikacije

Damir Sabol, autor aplikacije

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Tvrtka Photomath osigurala je 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikaciju za učenje matematike koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja, objavili su u četvrtak osnivač Photomatha i tvorac te aplikacije Damir Sabol te njegovi partneri-ulagači.

Sabol je to objavio na virtualnoj konferenciji za medije, ističući da su investitori iz Silicijske doline.


Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna za upotrebu, koja djeluje kao digitalni instruktor matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija koristi računalni vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi riješila zadatke.


- Ova investicija je za nas vrlo važna, a iako time Photomath još nije postao poslovni "jednorog", potencijal tržišta za to postoji, na dobrom smo putu, naglasio je Sabol, dok je na pitanje dobivaju li time ulagači vlasnički udjel od 10 % u Photomathu odgovorio da to ne komentiraju.


Tome je dodao da je trenutni njegov i udjel osnivača oko 50 %, te da se ti udjeli smanjuju i s investicijama drugih, pri čemu je otkrio i da i zaposlenima daju mogućnost stjecanja udjela u tvrtki te da je do sada, tj. u sedam godina od pokretanja, u razvoj aplikacije, s ovom novom investicijom uloženo ukupno oko 40 milijuna dolara.


Rekao je i da se osim ukupnih 220 milijuna preuzimanja aplikacije u svijetu, oko 10 milijuna korisnika aktivno njome služi svaki mjesec, kao i da je tržišni potencijal u milijardi učenika koji uče matematiku.


Oko 50 % korisnika su srednjoškolci, oko 20 % osnovnoškolci, a ima i dosta studenata i nastavnika te oko 7 % roditelja koji time žele pomoći djeci u učenju, dok im je među tržištima najjače ono u Sjedinjenim Državama s 25 % korisnika, zatim Rusija s njih 12 %, a aplikacija se koristi u cijelom svijetu. U Hrvatskoj, kako je kazao, nažalost nemaju veliki postotak korisnika.


S obzirom na ulagače iz Kalifornije, na konferenciji za medije se javio partner u fondu Menlo Ventures JP Sanday, koji je osim pohvale za aplikaciju istaknuo i da su oduševljeni Sabolovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija.


- Kada se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem, i sada te probleme slično može riješiti milijuni ljudi u svijetu, kazao je Sanday.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!