11:19 / 07.05.2022.

Autor: HRT

Plenković: Ocjena agencije Fitch pokazuje da je RH na dobrom putu

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je ocjenu agencije Fitch koja je potvrdila investicijski rejting Hrvatske 'BBB' te kazao kako to potvrđuje da je Hrvatska na dobrom putu.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Najnovija ocjena kreditne agencije Fitch potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, inflatornih pritisaka i drugih izazova.

Za vrijeme aktualne Vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021., investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast.

- Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje da je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu. Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjim korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast. Usto, kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjera nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka. Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na  krize, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje se i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini.

Fitch stopu rasta BDP-a u 2022. procjenjuje na 3,3% (što je više od prognoze Ministarstva financija od 3%) te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7% u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!