Plenković primio američku ministricu energetike

01.03.2023.

14:22

Autor: HRT

Premijer Plenković s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm

Premijer Plenković s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Uoči  4. Ministarskog sastanaka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju koji se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s  ministricom za energetiku SAD-a Jennifer Granholm. Obostrano je potvrđena namjera daljnjeg jačanja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju.

Uz LNG terminal Hrvatska pridonosi energetskoj sigurnosti Europe 


Tijekom sastanka s američkom ministricom Jennifer Granhol prepoznata je važna uloga Hrvatske, koja može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe, u izmijenjenim globalnim okolnostima, zbog ruske agresije na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na postojeće kapacitete LNG terminala, kao i planove povećanja njegovih kapaciteta, čime se osigurava alternativni dobavni pravac plina zemljama srednje i jugoistočne Europe.  


Ujedno, Hrvatska značajno ulaže u obnovljive izvore energije, stvarajući tako temelje za čišću i raznovrsniju energetsku budućnost. Posebno je prepoznat hrvatski geotermalni potencijal i naznačena mogućnost daljnje suradnje Hrvatske i SAD-a u razvoju i korištenju ovog izvora energije, priopćeno je iz Ureda Vlade RH.


Američka ministrica sudjeluje na 4. ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC).

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je američko Ministarstvo energetike. P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.


Ovogodišnji sastanak P-TECC-a u Zagrebu započeo je danas poslovnim forumom, a sutra će se održati ministarski sastanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!