Plenković: Razmatra se povećanje kapaciteta krčkog LNG terminala

25.03.2022.

21:37

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: V. Scitar/M. Tironi / Večernji list/PIXSELL

Hrvatska razmatra mogućnost povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje, što se može postići i sa sadašnjom infrastrukturom, izjavio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

- Smatramo da se to može napraviti s postojećom infrastrukturom našeg LNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje, rekao je Plenković nakon završetka summita EU-a, na kojem su osim rasprave o ruskoj agresiji na Ukrajinu dominirala pitanja energije i velikog rasta cijena energenata. Dodao je da se strateška odluka o izgradnji toga terminala pokazala punim pogotkom u sadašnjoj krizi.

Da nemamo ovakvu mogućnost diversificiranog pravca opskrbe plinom objektivno bi bili u puno težoj situaciji nego što sada jesmo, rekao je. 

S obzirom na potpisano partnerstvo EU-a i SAD-a o isporuci ukapljenog plina, Plenković je rekao da će sigurno doći do povećanja investicija u LNG terminale i potrebnu infrastrukturu te da je pitanje koliko je tih brodova trenutno na raspolaganju. Što se tiče stanja u Ukrajini, gdje već više mjesec dana traje ruska agresija, Plenković je rekao da će se nažalost povećavati broj izbjeglica. Hrvatska je do sada već primila 10 tisuća Ukrajinaca.

- Ono što je sigurno jest da će doći još veći broj ljudi i da će ostati dulje, rekao je. Plenković je dodao da Hrvatska može sama financirati troškove prihvata ukrajinskih izbjeglica dok se ne pronađe neki model sufinanciranja na razini EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!