SAD i EU dogovorili se o LNG-u dok Europa nastoji prekinuti ovisnost o ruskom plinu

25.03.2022.

11:10

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD i EU dogovorili se o LNG-u

SAD i EU dogovorili se o LNG-u

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Sjedinjene Države radit će na tome da ove godine opskrbe tržišta Europske unije s 15 milijardi kubnih metara (bcm) ukapljenoga prirodnog plina (LNG) dok Europa nastoji prekinuti ovisnost o opskrbi ruskim plinom, objavili su danas transatlantski partneri.

- Cijeli dan u Europskom vijeću traje rasprava o posljedicama rata na energetski sektor. S jedne strane Europska unija želi biti energetski samostalnija, manje ovisna o ruskome plinu, a drugi povod su galopirajuće cijene energenata. Ono što ovu raspravu čini toliko kompleksnom su različita stajališta zemalja članica i oko toga kako formirati cijene električne energije i plina i kako ih kontrolirati i ograničavati i da li ih uopće treba ograničavati. I tu postoje različita stajališta, neke države, južne države poput Portugala i Španjolske se vrlo čvrsto zalažu za državne intervencije u tržišno određivanje cijena energenata. Druge države, Njemačka, Nizozemska tome se jednako čvrsto protive, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a  dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

- Osim o toj temi države članice raspravljaju i o prijedlozima Komisije kako bi se mogle smanjiti cijene energenata. Jedan od tih prijedloga koji bi mogao biti prihvaćen među svim državama članicama je prijedlog o zajedničkoj nabavi energenata po uzoru na to kako je komisija nabavljala cjepivo za vrijeme pandemije za sve države članice jer kad sve države nastupaju zajedno, onda mogu i diktirati cijenu na tržištima, javila je Paro. 

- Velika dobra vijest za Europu danas je američko i europsko energetsko partnerstvo koje su danas ovdje finalizirali američki predsjednik Joe Biden i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, javila je HTV-ova dopisnica iz Bruxellesa.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također su najavili sastavljanje radne skupine za smanjenje europske ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Danas smo se dogovorili oko zajedničkog plana kako bismo postigli taj cilj, istovremeno ubrzavajući naš napredak prema budućnosti sigurne, čiste energije, rekao je Biden na konferenciji za novinare, dodajući da će njihova inicijativa također nastojati povećati korištenje obnovljive energije i smanjiti potrošnju energije.

- Komisija će također surađivati s državama EU-a na tome da mogu dobivati oko 50 milijardi kubnih metara dodatnog LNG-a barem do 2030., navodi Bijela kuća.

EU je već pojačao napore da osigura više LNG-a nakon pregovora s većim brojem država dobavljača, što je rezultiralo rekordnim isporukama od 10 milijardi kubnih metara LNG-a u više od 120 plovila u siječnju.

Ovaj mjesec američke isporuke narasle su na 4,4 bmc, oko dvostruko više od normalne isporuke za siječanj.

Oko 10 posto potreba EU-a za plinom podmiruje se domaćom proizvodnjom. Rusija obično opskrbljuje oko 41 posto ostatka potreba bloka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!