Sastali se Plenković i Vučić: Uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja

19.01.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: HRT/IMS

Plenković se u Davosu sastao s Vučićem

Plenković se u Davosu sastao s Vučićem

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Četvrti je dan Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković koji uz niz panela održava i sastanke s gospodarstvenicima i svjetskim državnicima. Nakon što se jučer susreo s kosovskim premijerom, jutros se sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.- Završio je i drugi radni dan posjeta hrvatske delegacije Svjetskom gospodarskom formu u Davosu. U ova dva dana održano je dvadesetak bilateralnih sastanaka. Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović sudjelovali su na nizu panela i okruglih stolova, vidjeli smo jutrošnji panel, bio je vezan uz rast europskog gospodarstva, odnosno kako se on može ostvariti s obzirom na rat u Ukrajini i opasnost od recesije koja se može preliti na veliki broj europskih zemalja, u središnji Dnevnik HTV-a iz Davosa se javila Silvana Skočajić.

- Međutim događaj dana svakako je bio susret premijera Plenkovića sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji se dogodio pet godina nakon njihovog posljednjeg susreta. Razgovarali su o nizu otvorenih pitanja ali i o tome kako poboljšati političke i gospodarske odnose dviju zemalja, javlja novinarka HTV-a.

- A ministar Filipović sudjelovao je na okruglom stolu o klimatskim promjenama u uvjetima rata u Ukrajini i energetske krize kroz koju smo prošli i o tome kako Europa i Hrvatska mogu ostvariti svoje ciljeve. Tema je bila i ulazak u eurozonu i svi ovi problemi s kojima se hrvatska suočava. Ministar Filipović kaže kako se još jedan trgovački lanac odazvao pozivu te kako će se idućeg tjedna održati sastanak s još tri trgovačka lanca. Odredit će se mehanizmi praćenja cijena i nakon određenog vremena objavit će se lista s 80-tak proizvoda kako bi se mogle utvrditi prave cijene u trgovačkim lancima, javila je Skočajić.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da su nužni dodatni napori za rješavanje otvorenih pitanja između dvije susjedne zemlje.

- Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu, objavio je Plenković na Twitteru uz fotografiju s Vučićem.


Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestale osobe do odštete logorašima i procesuiranja ratnih zločinaca.

- Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja, naglasio je Plenković.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u četvrtak da je imao vrlo korektan razgovor s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske te kako je uvjeren da će u budućnosti napredovati politički odnosi dviju zemalja, objavila je agencija Tanjug.

- Vrlo korektan razgovor s Andrejom Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa, objavio je Vučić na svom profilu buducnostsrbijeav, na Instagramu.Plenković je prije susreta s Vučićem sudjelovao na sastanku s temom "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu".

video thumb

Plenković se susreo i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj.

- Zajedno radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa te podupiremo europski put BiH, objavio je Plenković na Twitteru. 

Plenković u Davosu: Sastanak s Vučićem bio je dobar

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Davosu da je sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem bio dobar te da su razgovarali o daljnjim odnosima dviju zemalja i svim pitanjima koja su prepreka za kvalitetnije odnose.

- Sastanak s predsjednikom Vučićem bio je dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije, taj i dalje ja bih rekao tekući proces normalizacije, sva ona pitanja koja su nasljeđe prošlosti a koja su na određeni način prepreka jednom kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije bila su na dnevnom redu, kao i daljnji gospodarski odnosi, rekao je Plenković u izjavi za novinare na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Kazao je da činjenica da je u hrvatskoj Vladi Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade, a Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Srbije daju jednu novu situaciju koja će omogućitii i kvalitetniju zaštitu položaja Hrvata kao manjine u Srbiji i Srba kao manjine u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na susret s Borjanom Krišto rekavši da mu je jako drago da je ona kao buduća predsjedateljica Vijeća ministara BiH u Davosu te je izrazio zadovoljstvo što je upravo ona sada u poziciji da nakon kandidacijskog statusa pokreće reforme na razini BiH kako bi cijela zemlja išla dalje i napredovala.

- To je jako dobra vijest i želimo im pomoći i na reformskom putu i na europskom putu. Plenković je rekao da su svi ovakvi susreti dobri što se tiče poboljšanja odnosa i komunikacije.

O dijalogu s Milanovićem

Na pitanje novinara može li se očekivati bolji dijalog između predsjednika Zorana Milanovića i njega, Plenković je rekao da je "glavni problem što on godinu dana zastupa proruska stajališta, prepun razumijevanja za stav Moskve, ide to činiti samostalno bez ikakvih konzultacija s Vladom, a nama spočitava da radimo iskorake koji bi bili van nekakvog normalnog vanjskopolitičkog stava Hrvatske".

Istaknuo je da Vlada RH ima principijelnu, konzistentnu vanjsku politiku koja štiti hrvatske nacionalne interese i koja štiti temeljne vrijednosti koje dijelimo kao i organizacije čije smo članice, a to u Europska unija i NATO.

- Naša je politika točna, ispravna, cjelovita, puna solidarnosti prema ukrajinskoj žrtvi i uz osudu Rusije kao agresora. To je politika Vlade. Ja ne vidim da isti stav govori on, rekao je.

Plenković je rekao da je kulminacija bila u Vukovaru gdje je Milanović na dan kada se obilježava 25. godišnjica mirne reintegracije "govorio nekakvu nebuloznu tezu da bi Hrvati trebali biti američki robovi".

- To je jedna štetočinska politika za međunarodni položaj Hrvatske o kojem ja govorim stalno, koji smo vidjeli u nizu primjera, prema BiH i visokom predstavniku. Netko radi ono što je dobro i korisno za državu, ovo što radimo mi. On radi ono što nam šteti, kazao je Plenković dodavši da očito to ne vide svi u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!