Plenković u Davosu: Hrvatska je dio mozaika promijenjenih okolnosti

18.01.2023.

Zadnja izmjena 20:35

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/P.F./HRT/IMS

Premijer Andrej Plenković Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Premijer Andrej Plenković Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Foto: Dnevnik / HRT

Sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se videovezom i pozvao na minutu šutnje za stradale u helikopterskoj nesreći. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je kako je svijet zahvatila savršena oluja na više fronti. Na Forumu sudjeluje i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da u svijetu pogođenom višestrukim krizama 2022. zbog ruske invazije na Ukrajinu bila najkritičnija, ali da je u svijetu i Hrvatskoj prebrođena prilično dobro, naročito što se tiče energetike.

Zelenski se prvi put obratio sudionicima Foruma prije tri godine, kada je došao u Davos. Ako svijet želi odgovoriti na izazove kao što su globalna kriza, klimatske promjene, sigurnost hrane i energenata, mora biti u stanju brzo reagirati i donositi odluke, poručio im je tom prilikom Zelenski.

- Rusiji je trebalo manje od sekunde da započne rat. Ostatku svijeta trebali su dani da reagira nametanjem sankcija. Vrijeme koje slobodni svijet provodi razmišljajući, teroristička država iskorištava za ubijanje. Ukrajina i njezini saveznici odolijevaju joj gotovo godinu dana. U tom razdoblju, svaka naša brza reakcija donijela je pozitivne rezultate. Otvaranje europskih granica Ukrajincima, dogovor o žitu i energetska unija sačuvali su milijune života. Cijeli svijet treba tu brzinu u donošenju odluka i djelovanju, rekao je Zelenski danas u obraćanju videovezom.

video thumb

- Jedan od 2700 sudionika ovog petodnevnog Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu danas je bio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je rekao da se svijet nalazi u žalosnoj situaciji, na svojevrsnoj prekretnici i da je svijet zahvatila savršena oluja na nekoliko frontova. Upozorava na prijetnju globalne recesije koja bi se doista mogla proširiti na veliku većinu svijeta. Čuli smo i pitanje rata u Ukrajini i u prethodnim javljanjima, i jučer i danas dominirali su svim razgovorima ovdje u Davoru. Podijeljenost između razvijenih i nerazvijenih zemalja, nejednakost spolova i sve to skupa gledano u kontekstu klimatskih promjena kojima svjedočimo svaki dan sve su to doista teške teme o kojima se ovdje razgovara u Davosu, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Silvana Skočajić.

- Stoga je glavna svjetskog foruma kako naći zajedničku suradnju u tako podijeljenom, fragmentiranom svijetu. Jedan je to teški zadatak koji se može očekivati od svih sudionika, dodala je.

- Danas je u Davos stigla i hrvatska delegacija na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i oni su postali dio te velike debate i razgovora oko svih ovih tema

- Jedan okrugli stol na kojem su sudjelovali upravo se bavio pitanjem energetike i kakvim se energetskim problemima svijet suočava nakon godine dana rata u Ukrajini i nevjerojatnog rasta cijena energenata i cijena goriva. Kako postići rješenje teško je prognozirati, a o tome se razgovaralo i na bilateralnim susretima koje je Plenković imao s političarima iz regije, ali i velikih korporacija, istaknula je Skočajić.

video thumb

Novinarka Skočajić pitala je premijera Plenkovića ima li optimizma na kraju dana.

- Mislim da je 2022. godina, koja je bila najkritičnija kada je taj udar posljedica ruske agresiju na Ukrajinu bio najvidljiviji, na neki način prebrođena poprilično dobro. Ono što je sada važno mislim da su se postupno osigurali alternativni pravci opskrbe energentima, što je bilo tema broj jedan i tu se vidi da je suradnja intenzivna, to je i Hrvatska učinila. Zato i želimo da nam Krk bude regionalno energetsko čvorište, i kroz naftni terminal i kroz terminal za ukapljeni prirodni plin, investiranje i u plinovode i daljnje razvijanje jadranskog naftovoda, opskrba energentima i na taj način Hrvatska je dio tog mozaika promijenjenih okolnosti.

Brojni bilateralni susreti i sudjelovanje na panelima

Premijer Plenković također je istaknuo da su u Davosu, kako je rekao, svi itekako primjetili, pozdravili i čestitali Hrvatskoj na postignućima.

Govoreći o panelu posvećenom gospodarskom rastu, istaknuo je da se govorilo o tri elementa koja su bila na neki način i vodilja hrvatske vlade u prošloj godini.

- Prvo je bila energetska sigurnost, u čemu smo uspjeli, potom održivost, gdje smo se pobrinuli da ne dođe do nedostatka nekog energenta i priuštivost, što smo dobro napravili i sačuvali socijalnu koheziju - subvencionirali smo i cijene struje i cijene plina i naftnih derivata i omogućili ljudima i gospodarstvu da prođu kroz krizu, rekao je šef vlade.

Forum u Davosu je bila prilika i za bilateralne susrete, te je Plenković danas razgovarao s posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem razgovarao je o situaciji u susjedstvu.

Susreo se i s ministrom vanjskih poslova Izraela Eliyahuom Cohenom i rekao da dvije zemlje žele nastaviti graditi kvalitetne odnose i jačati gospodarsku suradnju.

Potvrdio je i da se razgovaralo o hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Premijer se susreo i s izvršnom potpredsjednicom za globalnu franšizu cjepiva i imunološke terapije AstraZenece Iskrom Reić te direktorom međunarodnih tržišta Royal Philips Edwinom Paalvastom.

Guterres: Svijetu prijeti 'uragan 5. kategorije'

Svijet gleda u oko uragana 5. kategorije, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u Davosu.

Glavni tajnik UN-a ocijenio je u govoru pred svjetskim čelnicima na Svjetskom gospodarskom forumu da je svijet u žalosnom stanju.

- Naš svijet zahvatila je savršena oluja na više fronti, rekao je.

Među glavnim prijetnjama s kojima je svijet suočen istaknuo je predstojeću globalnu recesiju, rat u Ukrajini, sve veće nejednakosti, rast troškova života, veliku zaduženost ranjivih zemalja i posljedice pandemije.

Guterres je rekao da u borbi protiv globalnog zagrijavanja "gubimo bitku" i da svaki novi tjedan donosi novu klimatsku strahotu.

Obećanje da će se rast globalne temperature ograničiti na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina "rasplinulo se kao dim", rekao je, upozorivši da svijet juri prema povećanju temperature od 2,8 stupnjeva. 

video thumb

Hrvatska delegacija na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, od 18. do 20. siječnja. Uz predsjednika Vlade je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Tijekom boravka u Davosu, premijer Plenković sudjelovat će u nekoliko rasprava, a održat će i niz sastanaka s državnicima, gospodarstvenicima i čelnicima međunarodnih organizacija koji također sudjeluju na Godišnjem sastanku.

Nakon dolaska u Davos, premijer Plenković sudjelovao je na Neformalnom okupljanju svjetskih gospodarskih lidera (IGWEL) s temom: "Kako ponovo pokrenuti globalnu suradnju", a potom je sudjelovao i na okruglom stolu IGWEL-a na kojem se raspravljalo o novoj energetskoj realnosti.

U četvrtak će predsjednik Vlade sudjelovati na sastanku "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu", a poslije u raspravi s temom "Pronalazak novog europskog rasta", zajedno s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, predsjednikom Vlade Nizozemske Markom Rutteom te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!