Počela berba grožđa u Baranji

26.08.2022.

20:12

Autor: Marin Ćurić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija - grožđe i vino

Ilustracija - grožđe i vino

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Počela je berba grožđa u baranjskim vinogradima, najranije dosad. U Suzi u vinogradima obitelji Kolar radi se punom parom, a proizvest će vino 12 različitih sorti. Prinos mošta malo je manji u odnosu na prošlu godinu, no zato je kvaliteta vina - izvrsna.

Još jedan dan u vinogradu za iskusne radnike. Svakoga dana naberu između 5 i 6 tona vrhunskoga grožđa.

- Volim biti vani, malo se i opustim, imam i društvo, imamo o čemu i razgovarati i brzo prođe radno vrijeme, kaže Eržebet Adam iz Suze u Baranji.

Suhi trsovi, bobice manje no inače - sve je to rezultat višemjesečne suše, no ona trsove nije previše pogodila. Poznati vinar zadovoljan je jer iako će prinos mošta biti nešto manji, na pomolu je vrhunska berba crnih sorti.

- Zdravstveno stanje ne može biti bolje, ne može biti ljepše, prinosi su tu negdje, uvijek se trudimo da bude otprilike kilu i pol, u prosjeku naravno, grožđa po trsu, da bi otprilike dobili litru vina. To nam je imperativ svake godine zbog kvalitete, objašnjava vinar Lajoš Kolar.

A ona je nadaleko poznata. Troškovi proizvodnje rasli su pa tako i otkupna cijena grožđa, a poskupjet će i vino, posebice dolaskom eura.

- Ne toliko značajno, ali negdje 2,70 do 3 eura bi trebala biti sigurno litra vrhunskog baranjskog vina. U Baranji mislim da svi vinari imaju vrhunska vina tako da ta cijena mislim da nije velika, rekao je predsjednik Udruge vinogradara Baranje Ivan Gerštmajer Zelembar.

Velika je i sve izraženija potražnja za radnom snagom. O potpunoj mehanizaciji sve se više govori. No, ni vinarija nema dovoljno, barem ne onoliko koliko plodna baranjska polja nude za širenje.

- Meni je osobito žao kad pogledamo naše polje, tu i tamo ima koji hektar vinograda, umjesto toga da bude 50%, umjesto nekog kukuruza, pšenice koji su stradali u toj ogromnoj suši, da cvatu vinogradi, kaže vinar Lajoš Kolar.

Mjesta i posla ovdje ima za sve. Prava berba tek se zahuktava, jer ona za graševinu, kraljicu vinograda kontinentalne Hrvatske, tek će započeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!