Počela berba vrgoračkih jagoda, očekuje se prihod od dva milijuna eura

20.04.2022.

17:34

Autor: HRT/Hina/J.L.

Vrgoračke jagode

Vrgoračke jagode

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U vrgoračkom polju Rastok u srijedu je službeno započela berba vrgoračkih jagoda, a proizvođači od prodaje očekuju prihod od dva milijuna eura.

U plasteniku Mate Vujčića na Orahu ubrane su prve ovogodišnje jagode koje će se već sutra naći na tržnicama.

Prinos je dobar, a kvaliteta odlična. Uskoro će početi brati i ostali proizvođači sa šireg područja Vrgorca.

Cijena prvih jagoda ubranih danas je u Vrgorcu 40 kuna za kilogram na malo, na veliko je 28 kuna i već sutra će se naći na tržnicama Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka.

- Prvo voće na hrvatskim tržnicama uobičajeno stiže iz Vrgorca i to je naša jagoda koje će ove godine biti oko 700 tona, izjavio je dopredsjednik udruge Vrgoračke jagode Milan Franić.

Rekao je da ove godine nema problema s beračima: nešto ih je iz Bosne i Hercegovine, a ima i dosta lokalnih berača.

- Naime, turistička sezona u makarskom primorju nije još krenula, a ove godine je nešto veća cijena satnice, tako da će berači dobivati oko 40 kuna po satu branja, rekao je Franić.

Radi zaštite potrošača i prepoznatljivosti vrgoračke jagode ove godine se pakiraju u zelene košarice sa žigom udruge tako da se smanji mogućnost prodaje strane nekvalitetnije jagode pod domaću.

U tri vrgoračka polja - Rastok, Bunina i Jezero zasađeno je oko milijun sadnica jagoda koje uzgaja 105 proizvođača. Očekuje se da će ove godine utržiti ukupno dva milijuna eura.

- Svi proizvođači koji kvalitetom zadovoljavaju oznaku 'Vrgorac quality' ove godine dobili su subvenciju za sadnice, a to je više od sto OPG-ova, rekao je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!