Počela žetva pšenice, proizvođači nezadovljni otkupnom cijenom

02.07.2022.

12:34

Autor: Igor Rotim/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Počela žetva pšenice

Počela žetva pšenice

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana počela žetva pšenice. Očekuje se dobar urod, ali ipak manji od očekivanog. Najviše posla naravno na istoku Hrvatske.

- Svi su kombajni na poljima Slavonije, žanje se pšenica, dobre je kvalitete, zrno je odlično. Prošle su se godine obarali rekordi na poljima, ali ove ipak ne. Klimatološki je godina bila dobra, međutim zbog dijela sušnog proljeća, zrna je manje, ali je srećom pšenica posijana na više površina, izvijestio je za Dnevnik HTV-a Igor Rotim.

Dodao je kako se ukupan urod očekuje na prošlogodišnjoj razini od oko milijun tona. Kako kaže pola od toga će zadovoljiti domaće potrebe, a pola će biti spremno za izvoz.

- To je onaj sporni dio po kojoj će se cijeni to izvesti. Najveći otkupljivač u Hrvatskoj, Žito iz Osijeka, prije nekoliko dana je objavilo otkupne cijene koje se kreću s obzirom na kvalitetu između 2 i 2 kune i dvadeset lipa. Jučer je također veliki otkupljivač žita također objavio otkupne cijene koje su iste kao i kod Žita, rekao je Rotim.

Naglašava kako proizvođači ne mogu biti zadovoljni jer će ta razlika od kune, s obzirom na prošlu godinu, kompenzirati rast cijena ulaznih troškova i pitanje je što će ostati kao zarada.

Rotim dodaje kako se iz ove cijene mora financirati i jesenska sjetva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!