Počelo je veliko spremanje u Đuri Đakoviću

24.06.2022.

14:40

Autor: Višnja Ružojčić/Studio 4/HRT

Pogon Đure Đakovića

Pogon Đure Đakovića

Foto: HTV / HRT

Počeo je složen proces spašavanja slavonskobrodskog Đure Đakovića. Na glavnoj skupštini dioničari su donijeli odluke koje pripremaju put za ulazak češkog partnera i novog većinskog vlasnika. Nagomilani gubici pokrit će se kapitalom dioničara, država potraživanja pretvara u udjele, a na sljedećoj, povijesnoj skupštini pretvorba bivšeg giganta u privatnu tvrtku s oko 900 zaposlenih trebala bi se privesti kraju.

Pola godine nakon zelenog svijetla iz Bruxellesa počelo je veliko spremanje u Đuri Đakoviću. Prvi je korak - drastično smanjenje temeljnog kapitala s 200 na dva milijuna kuna kako bi se pokrili gubici iz proteklih razdoblja kapitalom postojećih dioničara. To je u skladu s pravilima i smjernicama EU-a, kaže predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Hrvoje Kekez.

Mali dioničari najavljuju tužbu

Tako ne misli 24-oro malih dioničara čiji udjeli gotovo nestaju. Pravdu će, poručuju, tražiti na sudu. Njihov odvjetnik Hrvoje Lukavec najavio je da će podnijeti tužbu Trgovačkom sudu i tražiti utvrđivanje ništetnosti odluka Glavne skupštine. Predložit će i zaustavljanje cijelog procesa no vrlo je upitno hoće li u tome uspjeti.

Važnu ulogu u restrukturiranju ima i država. Milijunska potraživanja u prvoj će fazi pretvoriti u vlasništvo.

- RH će sukladno prethodnim odlukama preuzeti na sebe 363 milijuna kuna. Vi se slažete sa mnom da to nije mali iznos. To su iznosi poreznih obveznika. Sutra ti netko može postaviti pitanje kako ste to odlučivali. Dakle jasna je poruka Vlade RH. Cilj je da društvo opstane da ovdje ostanu radna mjesta, izjavio je predstavnik Ministarstva gospodarstva i član NO Đuro Đaković grupe Robert Blažinović.

Kekez dodaje kako bez tih odluka tvrtka ne može dalje poslovati i "ići prema krajnjem cilju, ulasku investitora". A taj bi se ključni korak trebao dogoditi na sljedećoj skupštini, za mjesec i pol dana. Češka tvrtka D. D. Acquisition dolazi sa svježim kapitalom i novim tehnologijama. Izvršit će dokapitalizaciju i postati glavni dioničar, dodaje Kekez.

Ili takav scenarij ili stečaj! Tako je kad gradiš na razvalinama godinama uništavane tvrtke. Nekad gigant i svjestki „brand"- privatizirani Đaković s novim bi vlasnicima mogao dobiti i novu priliku za život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!