Dobre vijesti za tvrtku Đuro Đaković

04.01.2022.

19:31

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

"Đuro Đaković Specijalna vozila d.d."

"Đuro Đaković Specijalna vozila d.d."

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Napokon dobre vijesti za tvrtku Đuro Đaković! Nakon božićne čestitke iz Bruxellesa i zelenog svjetla za plan restrukturiranja - češkom ulagaču otvaraju se vrata za preuzimanje te tvrtke. Prihvati li pak Vlada američku ponudu za opremanje kopnene vojske vozilima Bradley - u Slavonski Brod vjerojatno stiže i velik posao njihove modernizacije. Možda i na regionalnoj razini. 

Da mogu proizvesti sve, od igle do lokomotive, Đurini metalci ističu s ponosom. Iza njih je stoljeće tradicije u kojem su proizvodili i tenkove.

- I dan-danas radimo remont za Hrvatsku vojsku, radili smo nove Patrijine BOV-ove, imamo kadrove. Tako da za nas nikakav problem neće biti raditi na Bradleyima, rekao je Željko Gavran iz "Đuro Đaković Specijalna vozila".

- Čak se veselimo tom dijelu posla jer znamo da su to sigurni novci, rekao je Alen Vukadinović iz "Đuro Đaković Specijalna vozila".

No na dugačkom su štapu jer o američkoj ponudi za opremanje kopnene vojske vozilima Bradley - Vlada još nije odlučila.

- Temeljem analiza koja se provode na tu temu ćemo dati konačnu riječ. Naravno da bi bilo zgodno za Đuro Đaković da i ovo bude jedan od dugoročnijih poslova kompanije, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

"Briselsko" zeleno svjetlo planu restrukturiranja koji snažno podupiru - i tu priču čini mogućom.

- Vjerujemo da će se na taj način uz češkog partnera otvoriti nova uspješna perspektiva firme koja već desetljećima ne funkcionira na optimalan način, dodao je Ćorić.

Od budućeg vlasnika i radnici imaju velika očekivanja.

- Bolje uvjete rada, bolje plaće bolju opremljenost, želi Stjepan Bunčić iz "Đuro Đaković Specijalna vozila".

I sve to, kažu u sindikatu, uz kvalitetan socijalni sporazum.

- Čekamo stranog ulagača ali ne želimo da nas itko preda kao neke moderne robove želimo, želimo socijalni sporazum. Imamo svoje dostojanstvo, imamo svoje obitelji i želimo ostati u Slavonskom Brodu, rekao je Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Kada Vlada nužnim odlukama otvori put restrukturiranju, 900 brodskih metalaca u srcu Slavonije nastavit će graditi industrijsku budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!