17:05 / 25.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Podjele u EU oko embarga i veća opskrba spustili cijene nafte na 117 dolara

Cijena nafte

Cijena nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 117 dolara budući da je stišana zabrinutost za opskrbu nakon djelomične obnove isporuka nafte iz terminala na Crnom moru i podjela u EU oko embarga na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,99 dolara nižoj cijeni, od 110,35 dolara.

Trgovce je ovog tjedna zabrinula obustava izvoza ruske i kazahstanske nafte preko terminala CPC na ruskoj obali Crnog mora, koji je oštećen u oluji. Utovar je danas djelomično obnovljen, prema dva izvora i podacima o otpremi Refinitiv Eikona.

Uteg cijenama bile su danas i podjele među članicama EU-a oko zabrane uvoza ruske nafte. Za razliku od SAD-a i Britanije, koji su već uveli embargo, EU uvelike ovisi o ruskoj nafti i plinu pa je u velikoj je dilemi.

- Europa je najveći pojedinačni kupac ruske nafte pa će cijene na svjetskim tržištima to snažnije rasti što brže bude pokušavala smanjiti uvoz iz Rusije, navode u bilješci analitičari J.P. Morgana.

Izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kazali su da dužnosnici grupe smatraju da bi zabrana ruske nafte u EU naštetila potrošačima i da su tu bojazan prenijeli Bruxellesu.

Cijene su danas obuzdali i signali da bi SAD i njegovi saveznici mogli ponovo koordinirano prodavati naftu iz strateških rezervi kako bi smirili tržišta.

Globalne su zalihe trenutno na najnižim razinama od 2014. godine, pa analitičari upozoravaju da je tržište i dalje osjetljivo na eventualne šokove u opskrbi.

Londonska burza podigla je danas minimalne pologe za terminske ugovore s isporukama u svibnju za 19 posto. Polozi su jamstvo da trgovci mogu ispuniti svoje obaveze, a njihovo podizanje poskupljuje transakcije, objašnjava Reuters.

OPEC je danas odvojeno objavilo da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 118,72 dolara, što znači da je poskupio za 1,93 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!