Finalizirano američko-europsko energetsko partnerstvo

25.03.2022.

09:23

Autor: Jasna Paro/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Finalizirano američko-europsko energetsko partnerstvo

Finalizirano američko-europsko energetsko partnerstvo

Foto: HTV / HRT

Dosad neviđena diplomatska aktivnost u Bruxellesu u samo jednom danu. Nakon summita NATO-a i sastanka G7, sinoć je počeo dvodnevni summit Europskog vijeća na kojem gostuje američki predsjednik Biden. Noćas je glavna tema bila, naravno, stanje u Ukrajini. HRT-ova dopisnice iz Bruxellesa Jasna Paro kazala je u HTV-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako je jučer na dolasku na sastanak Europskog vijeća Ursula von der Leyen rekla kako je jučer Bruxelles bio centar slobodnog svijeta, referirajući se na činjenicu da je jučer u Bruxellesu bilo 37 europskih lidera, od SAD preko Europe, pa sve do Japana. Taj demokratski svijet jučer, odnosno sinoć je potvrdio zajedništvo i obećao podršku slobodnoj i demokratskoj Ukrajini. 

Među saveznicima i europskim liderima raste zabrinutost

Na sinoćnjem sastanku Europskog vijeća prvi put u povijesti sudjelovao je jedan američki predsjednik. Joe Biden jučer je rekao dolazeći na summit kako je glavni cilj njegova dolaska u Europu, očuvati jedinstvo demokracije naspram autokracije i opasnosti koje za sobom nose autokratski režimi, popu režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Liderima se noćas na Europskom vijeću putem video veze obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u vrlo emotivnom govoru. Tražio je stalni dotok vojne pomoći, naoružanja, tražio je tenkove, borbene zrakoplove i zatvaranje zračnog prostora.

Lideri su mu to obećali, pazeći pritom da ne prekorače tu opasnu liniju koja bi ih mogla uvući u rat protiv Rusije. Što za Ukrajinu znači da može računati na obrambeno naoružanje bez tenkova, bez aviona i bez NATO snaga na ukrajinskom teritoriju.

Među saveznicima i europskim liderima raste zabrinutost kako bi Putin mogao posegnuti i za biološkim, kemijskim, ali spominje se i nuklearno naoružanje. Pa će i ta zaštitna oprema biti uključena u pomoć za Ukrajinu.

Cilj sastanaka je što prije zaustaviti rat protiv Ukrajine. 

Washington i Bruxelles uskladili su svoje sankcije

Washington i Bruxelles su uskladili svoje sankcije, bolje rečeno Amerika se uskladila s Europom, Biden je najavio da će svi članovi ruske Dume biti sankcionirani i od Washingtona.

Bruxelles je to napravio u drugom sankcijskom paketu. Europska unija nije slijedila taj američki primjer kada su u pitanju energetske sankcije, premda se o njima mnogo govorilo, ali nove sankcije nisu postignute.

Zaključak je da će budući napori biti usmjereni da se dosadašnje sankcije provedu, te da se otklone eventualne nedorečenosti koje bi mogle dovesti do izbjegavanja tih sankcija i da će se usmjeriti dodatni napori kako bi se druge velike zemlje poput Indije, Indonezije i naravno Kine navelo da jasnije osude rusku invaziju i da stanu na pravu stranu povijesti. 

"Finaliziran je dogovor Washingtona i Bruxellesa oko isporuke ukapljenog plina"

Američki predsjednik obećao je primiti sto tisuća ukrajinskih izbjeglica i dati još dodatnih milijardu dolara za humanitarnu pomoć i Europska unija je najavila dodatnu pomoć i olakšice.

Finaliziran je dogovor Washingtona i Bruxellesa oko isporuke velike količine ukapljenog plina već do kraja ove godine čime bi se smanjila ovisnost Europe o ruskim energentima.

Tu neku novu vrstu američko-europskom energetskog partnerstva danas ujutro bi trebali objaviti američki predsjednik Joe Biden i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

U zaključcima vijeća se spominje da će Europska unija osnovati Fond solidarnosti za Ukrajinu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!