Poldrugač: Dok se kovanice eura razlikuju za svaku državu, novčanice su svugdje iste

11.08.2022.

10:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Financijska pismenost

Financijska pismenost

Foto: HTV / HRT

Uoči skorašnje promjene valute važno je biti dobro informiran, kako bismo što lakše hrvatsku kunu zamijenili eurom. Što se tiče novčanica koje nam uskoro stižu, u opticaju će se naći dvije serije novčanica. Prva serija izdana je 2002. godine te se izdaje u 7 apoena – 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura. Druga serija, koja od 2013. do 2019. postupno zamjenjuje prvu, izdaje se u 6 apoena – najveća novčanica od 500 eura se više ne izdaje, ali je i dalje u opticaju. 

- S njom se može normalno plaćati i može biti sredstvo štednje, rekla je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca, gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Dodaje kako su obje serije novčanica jednako važeće, iako im se dizajn razlikuje.

- Dok se kovanice eura razlikuju za svaku državu euro područja, novčanice su svugdje iste, objašnjava Poldrugač.

Sve euro novčanice imaju svoja zaštitna obilježja koja se provjeravaju jednako kao i na novčanicama kune.

- Vrlo je jednostavno provjeriti, ako se slijede tri koraka – osjeti, pogledaj i nakreni. Osjeti se karakterističnost papira – papir za novčanice eura je od stopostotnog pamuka kao i za novčanice kuna, te posjeduje određenu čvrstoću, hrapavost i šuškavost. Na licu novčanice mogu se osjetiti reljefni elementi ako se prstima lagano prijeđe preko nje. Novčanica se treba podignuti prema izvoru svjetlosti i provjeriti vodeni znak koji se nalazi na neotisnutom dijelu, a na sredini se nalazi zaštitna nit – tamna crta u kojoj se vidi oznaka nominale i oznaka valute eura. Ako lagano nakrenemo novčanicu, na hologramu dolazi do izmjene motiva i boje se mijenjaju u duginom spektru. S lijeve strane novčanice nalazi se velika oznaka nominalne vrijednosti – kada lagano nakrećete novčanicu, to lagano obilježje koje se naziva 'smaragdni broj' mijenja boju te izgleda kao da svjetlost putuje odozgora prema dolje. Najvažnije je zapamtiti da novčanice treba provjeriti, treba obratiti pozornost, napominje Poldrugač.

Eure će se na bankomatima moći podizati od 1. siječnja 2023. godine.

- Važno je napomenuti da se od 15.12. do 15.1. na bankomatima neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine, bez obzira čiji ste klijent. Od 1.1.2023. do 15.1.2023. će se moći podizati euri bez naknade, dok će od 15.1. svi bankomati već biti prilagođeni te će isplaćivati isključivo eure. Najjednostavnije je da svi koji imaju određene količine gotovog novca polako to polože na svoje bankovne račune – to će se automatski konvertirati u eure prema fiksnom tečaju, u ponoć 24.12.2022. Onda će se s 1.1.2023. moći podizati euro novčanice i kovanice, zaključuje Poldrugač.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!