Što će nam donijeti ulazak u eurozonu?

19.07.2022.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/Vijesti/IMS/HRT

Euri

Euri

Foto: Dnevnik / HRT

Zamjena kune u euro iznimno je zahtjevan logistički projekt. Pripreme su već u punom jeku, a najviše posla imaju banke, Fina i Pošta, koje će se prve morati opskrbiti novom valutom. O tome što će nam donijeti ulazak u eurozonu razgovaralo se na konferenciji Jutarnjeg lista u Zagrebu.

Guverner HNB-a Boris Vujčić dotaknuo se kritika vezanih za uvođenje eura u ovom, kako neki ocjenjuju, najtežem mogućem trenutku.

- Teško mi je razumjeti što bi mi radili sada da ne ulazimo u eurozonu da imamo višu stopu rasta BDP-a. S druge strane, ako gledate kamatne stope, da ne ulazimo u eurozonu, imali bi već sada znatno više kamatne stope, kao što ih imaju zemlje koje su zemlje EU-a, a ne ulaze u eurozonu - Poljska, Češka, Mađarska, Rumunjska, rekao je Vujčić.

Proizvodnja hrvatskih eurokovanica je počela. Uskoro će se znati odakle i od koga će HNB nabaviti i novčanice. Bankama je važno da predopskrba eurima, koja za njih počinje u rujnu, prođe bez problema.  


- Naravno da tu banke imaju i velike operativne napore znači. Doći će do prevoženja, transporta i distribucije velike količine gotovine. Tu su prisutni operativni rizici i treba se jako dobro organizirati da bi cijeli taj proces nesmetano tekao, rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.


Troškovi Fine, koja radi na prilagodbi informatičkih sustava platnoga prometa banka, ali i državnih institucija, iznose oko 30 milijuna kuna.  


- Mislim da je procjena negdje da ima 36 milijardi kuna koje trebamo promijeniti. Procjena je da će preko kolega u bankama, preko kolega u pošti, preko Fine proći negdje oko 11 milijardi. E sad se to može iskubicirati i staviti u tone, to su silni logistički napori, rekao je predsjednik Uprave Fine Dražen Čović.   


Eurima će trebati opskrbiti 6700 bankomata. Zamjenski paketi za građane bit će spremni u svim poštanskim uredima od početka prosinca.  


- Znamo da je veliki broj bankomata u državi. Znamo da 100 posto bankomata sigurno neće biti spremno za izdavanje eura, ali ono što je sigurno - 100 posto poštanskih ureda bit će spremno, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo.


- Mi sad trenutno targetiramo da budemo 31. 12. na 60 posto, 5. 1. da budemo na 80 posto, sredinom prvog mjeseca da budemo na 100 posto, rekao je Dalibor Ćubela, zamjenik predsjednika Uprave i glavni direktor Zagrebačke banke. 


Najveći trgovački lanac u Hrvatskoj planira istaknuti sve cijene u kunama i eurima do kraja mjeseca. Ponavljaju da cijene neće rasti zbog uvođenja eura.  


- Dobavljači nekad i nekoliko puta u mjesecu dižu cijene svojih roba prema nama koje mi moramo prihvatiti jer moramo ponuditi to kupcu. To je zapravo danas najveći uzrok dizanja cijena, ali sam euro sigurno ne, rekao je predsjednik Uprave Konzuma Zoran Mitreski


Njihovi pak logistički troškovi zamjene iznosit će više od 10 milijuna kuna.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!