Dobili ste potporu? Aktivnosti na poljima pratit će se satelitom

06.03.2023.

Zadnja izmjena 21:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

Potpora vrijedna 490,6 milijuna eura

Potpora vrijedna 490,6 milijuna eura

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da poljoprivrednici od danas pa sve do sredine svibnja mogu podnijeti jedinstveni zahtjev za ukupnu potporu za ovu godinu, vrijednu 490,6 milijuna eura. Ove godine, velika novost u sustavu isplate poticaja, odnosno praćenje aktivnosti na poljoprivrednim površinama. Oni koji dobiju poticaje, bit će nadzirani, točnije - satelitski praćeni. Time se želi stati na kraj onima koji su primali poticaje, a nisu radili ništa.

Poljoprivredne površine i u Hrvatskoj će se pratiti iz svemira. Svakih pet dana putem satelita stizat će nove snimke. Dosad se kontrolama na terenu moglo provjeriti samo 5% poljoprivrednih površina, odsad će se moći baš sve. Poljoprivrednici pozdravljaju uvođenje većeg nadzora.  

Kad je ne zabilježi satelit, aktivnost će se morati dokazavati geotagiranim fotografijama. Teže će se pratiti aktivnosti u maslinicima, vinogradima ili, primjerice, nasadima lijeske ili oraha te ispaša na pašnjacima. Tada će u provjeru na teren izaći kontrolori.

Praćenje je već počelo, kao i podnošenje zahtjeva za potporu.

Od 6. ožujka do 15. svibnja 2023. u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) može se podnijeti jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023. godinu, naveli su iz Ministarstva.

Zahtjev korisnici mogu samostalno popuniti u AGRONET-u, nakon čega ga moraju isprintati, vlastoručno potpisati te poštom ili osobno dostaviti u podružnicu APPRRR-a, a mogu ga podnijeti i elektronički, uz elektronički potpis.

Poljoprivrednicima će u 2023. godini za provedbu mjera i intervencija iz ovoga Pravilnika biti na raspolaganju ukupno 490,6 milijuna eura, ističu iz Ministarstva.

Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu propisuje se provedba intervencija proizvodno nevezanih izravnih plaćanja i proizvodno vezanih izravnih plaćanja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., IAKS mjera ruralnog razvoja i mjera državne potpore za iznimno osjetljive sektore iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu.

Svim poljoprivrednicima pri ispunjavanju jedinstvenog zahtjeva pomoć će pružati djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba), Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!