13:00 / 11.02.2021.

Autor: HRT/M.N.

Poljoprivrednici protiv Zakona o sjemenu

Prosvjed "Sjeme je naše ljudsko pravo"

Prosvjed "Sjeme je naše ljudsko pravo"

Foto: HRT / HRT

Inicijativa "Sjeme je naše ljudsko pravo" poziva saborske zastupnike da odgode donošenje, kako kažu, štetnog Zakona o sjemenu koji je u prvom čitanju. Inicijativa okuplja stotinjak udruga, koje upozoravaju da će takav prijedlog zakona najviše naštetiti ratarima i proizvođačima krumpira, kojima će donijeti nove troškove i probleme zbog odvoza vlastita sjemena na doradu.


Traže izmjenu članaka 2. i 3. u kojem se definira sjeme s poljoprivrednog gospodarstva te članka 16. za koji traže potpuno izuzeće, smatrajući da stavlja dodatni teret poljoprivrednicima. Njime će najviše biti oštećeni ratari i proizvođači krumpira, jedine grane poljoprivrede u kojima smo samodostatni.


-Svaki ratar koji želi posijati pšenicu iz svojeg sjemena, to će sjeme morati biti certificiranog izvora i morat će ga voziti na doradu, što je ogroman trošak, rekao je član Izvršnog odbora i Stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Život i član Hrvatske poljoprivredne komore Robert Hadžić.


Prijedlog zakona o sjemenu izravno negativno utječe na više od 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, navode iz inicijative i upozoravaju kako prijedlog novog zakona o sjemenu krši pravo na očuvanje lokalnog sjemena, a ograničavanje poljoprivrednicima da sami uzgajaju sjeme dovest će do povećanja ulaganja u proizvodnju, poskupljenjem hrane i zatvaranjem brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


Inicijativa je izvijestila kako su ih poduprle 134 udruge poljoprivrednih proizvođača sa više od 25 tisuća članova, a kasnije im se pridružilo još 30 tisuća zabrinutih građana, poljoprivrednika i predstavnika znanstvene zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!