Poljoprivrednici se spremaju se za proljetnu sjetvu, iako je vrijeme još zimsko

01.03.2023.

18:25

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Poljoprivrednici

Poljoprivrednici

Foto: HTV / HRT

Iako je vrijeme još zimsko, naši poljoprivrednici spremaju se za novu - proljetnu sjetvu. Oni kažu kako će ova biti nikada skuplja - cijena goriva raste, a uz to cijena sjemena i repromaterijala na rekordnoj je razini. Uz sve to, boje se i da vremenske neprilike ponovno neće uzrokovati strašna nevremena koja su 2022. uništili i dramatično smanjili prinose. Prošlu 2022. godinu varaždinski bi poljoprivrednici najradije zaboravili. Istok je županije poharala katastrofalna tuča u svibnju, a zapad je pak u kolovozu pretrpio sušu. Prinosi su zbog toga bili drastično manji.

- Zahtjevna je godina bila, puna izazova, od proljetne tuče preko suše. Dosta je to smanjilo prinose i nadamo se da se takva godina neće ponoviti te da će biti bolja za naše poljoprivredne proizvođače, rekla je Mara Bogović, savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Ono što su proizveli, poljoprivrednici su prodali već na kućnome pragu. Tako je varaždinsko zelje doslovno planulo. A u tijeku je priprema za proljetnu sjetvu - oranice su spremne, pripremaju se plastenici.

- Pripreme su za proljeće. Unutra možemo saditi, sad zafrezujemo, pripremamo zemlju u plasteniku. Repromaterijal, sve je baš sve je poskupjelo i teže će se proizvoditi, istaknuo je Branko Fluks iz Tužnog.

Iz udruge Varaždinsko povrće tvrde da cijene svojim proizvodima nisu dizali, no boje se da neće uspjeti držati korak s općim poskupljenjima.

- Prema svemu što poskupljuje, možemo očekivati porast cijena. Naše proizvode nismo poskupjeli uopće, cijena krumpira je ista kao što je bila i na jesen, rekla je Marica Cafuk iz Tužnog.

Izazovno je za ove ljude vrijeme koje je pred nama zbog mogućih šteta uzrokovanih mrazom koje gotovo svake godine pogađaju naše poljoprivrednike, voćare i vinogradare.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!