POPODICA - prva aplikacija za izračunavanje povrata poreza za djecu

14.02.2022.

09:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

POPODICA - prva aplikacija za izračunavanje povrata poreza za djecu

POPODICA - prva aplikacija za izračunavanje povrata poreza za djecu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Rok za predaju poreznih prijava je 28. veljače. Kako olakšati cijeli proces, govorio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Toni Milun, idejni začetnik prve aplikacije za izračunavanje povrata poreza za djecu. 

Aplikacija se zove POPODICA i služi tome da roditelji provjere jesu li optimalno podijelili djecu po poreznim karticama. I ako nisu, kad ubace sve podatke u aplikaciju, ona će im reći jesu li dobro podijelili, kaže Milun i slikovito objašnjava:

- Zamislite ovaj slučaj, imate Ivu i Anu. Ivo ima 31 godinu, Ana 29. Mi sada znamo da ovi koji su mlađi od 30 godina dobivaju ili pola uplaćenog poreza nazad, ili - ako su mlađi od 25 - dobivaju cijeli. Neka imaju dvoje djece i plaću recimo 8.300 kuna i neka su djeca na Ani koja ima 29 godina. Ana je mlađa - ona će dobiti povrat poreza nekih 100 kuna. Međutim, ako ubace svoje podatke u POPODICA-u, ona će im reći: "Nije dobro da djeca ostanu na Ani, preselite ih na Ivu". I što će se dogoditi? Ana će trebati uplatiti ekstra poreza 6.000, ali Ivo dobije 12.000 nazad. Oni kao par ostvare 6000 kuna povrata, ako primijene POPODICA-u. Ako ništa ne učine, dobit će tih sto kuna.

Aplikacija je besplatna i možete ju skinuti na pametni telefon.

- Aplikacija će se moći skinuti od sutra, preksutra, a najkasnije 22. veljače će biti aktivna - kaže Nikola Mujdžić Reščić, voditelj projekta.

Aplikacija je dio projekta "S Milunom do milijuna".

- Taj je projekt nastao kao nastavak "Financijalca", emisije koja je išla na HTV-u četiri godine - kaže Milun i dodaje da se videozapisi mogu pronaći na YouTubeu, a teme su financije. Imaju i podprojekt "Toni investitor" gdje svaki mjesec investiraju po 400 kuna na pet različitih načina. Želja im je, kaže, pokazati ljudima koliko je bitno štedjeti i kako se investiranje isplati.

Nije zadovoljan razinom financijske pismenosti u Hrvatskoj, kaže Milun, ali njegov je projekt jedan od onih koji rade na podizanju te razine.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!