Porezna 'pročešljala' najveće restorane, neki moraju platiti i 4 mil. kn

27.05.2022.

20:32

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HTV

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Posljednjih dana velik je odjek u javnosti imala akcija Porezne uprave, koja je proteklih mjeseci "pročešljala" najveće restorane u zemlji. Bura se podignula zbog iznosa koje trebaju platiti oni kod kojih su utvrđene nepravilnosti. Govori se o 500 tisuća pa čak do 4 milijuna kuna.

Otprilike tisuću restorana, posebno na Jadranu, otocima i u Zagrebu, pročešljali su porezni inspektori. Kod 800 ugostitelja - sve je bilo kako treba, no kod njih dvjesto knjige nisu bile u redu.

- Ne znamo u stvari što se točno dogodilo kod tih pojedinaca, jedino što nas smeta da se navodi ugostitelji u množini i to na sve nas baca sjenu i ispada da bi sve nas trebalo nadzirati, kaže predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja pri HOK-u Robert Kovačević.

Što su sve provjeravali, iz Porezne uprave ne otkrivaju. Neslužbeno, nisu gledali samo jesu li računi fiskalizirani, nego su i prijavljeni promet uspoređivali s knjigom ulaznih računa, dakle nabavljenom robom.

- Primjerice, vi kao ugostitelj kupili ste robe za 100 tisuća kuna, prodali ste tu istu robu za 200 tisuća kuna. Porezna uprava je odlučila na nivou cijele države da se trebala prodati za 260 tisuća kuna. Razrezali su porez unazad vremenskog perioda koji su kontrolirali. Odlučili su odrezati PDV. Znači, nemoguće je da svi imamo istu maržu u Republici Hrvatskoj, tvrdi predsjednik Udruženja ugostitelja grada Zagreba Franz Letica.

Ugostitelji koji su se našli na meti poreznika zasad pomoć nisu zatražili od strukovnih udruženja. Pretpostavlja se da je riječ o većim ugostiteljima.

- Najveći dio ugostitelja nema niti bruto prihod koliko se tu piše - do 4 mlijuna, tako da je to za nas nepojmljivo, naglašava predsjednik šibenskog predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić.

Na rješenja se mogu žaliti i tražiti vještačenje, a postupak objašnjava porezni stručnjak Vlado Brkanić. Kad se dobije rješenje, može se ići u pravni postupak osporavanja dobivenog rješenja. Ali, dodaje - "mora podastrijeti činjenice koje dokazuju da je nešto pogrešno utvrđeno".

Iznosi koje trebaju platiti - nisu kazne, nego procjene porezne osnovice. Iz Porezne poručuju da će oni koji priznaju i podnesu zahtjev za sklapanje nagodbe biti oslobođeni plaćanja dijela kamata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!