07:35 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Porezna reforma: Poslodavci žele dodatne promjene kod hrane i turizma

-

-

Foto: - / -

Jedina reforma koju građani izravno osjete na svom džepu je "porezna reforma". U tijeku je treći krug te reforme. Koliko će ih ukupno biti još se ne zna.
Jedina reforma koju građani izravno osjete na svom džepu je "porezna reforma". U tijeku je treći krug te reforme. Koliko će ih ukupno biti još se ne zna.

Što donosi novog, potiče li razvoj gospodarstva i kako je primljena od strane poslodavaca pokušali smo doznati u emisiji Dobro jutro, Hrvatska tijekom razgovora ekonomskog komentatora HRT-a Željka Karduma sa svojim gostima.

Gosti su bili Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca te Zdravko Zrinušić, državni tajnik iz Ministarstva financija.

- Na moje pitanje ministru Mariću koliko će biti krugova porezne reforme, rekao je da ih sigurno neće biti devet, već je moguće da će biti osam ili deset jer broj devet nosi negativan prizvuk još od vremena Dantea, istaknuo je na početku ekonomski analitičar HRT-a Željko Kardum.

Što se tiče trećeg kruga porezne reforme, u HUP-u kažu da su zadovoljni jer je velik dio prijedloga uveden u ovaj krug reforme. Hvale i ministra financija Zdravka Marića.

- Imali smo sugovornika koji nas je slušao i koji nas je razumio. Zadovoljni smo primjerice s podizanjem razine neoporezivog dohotka na 7.500 kuna, znači zapravo da su Poslodavci preko noći mogli podići plaće za osam do deset posto, ističe Milka Kosanović iz HUP-a.

Državni tajnik Zdravko Zrinušić ističe da je smisao da se napravi primamljiviji porezni sustav, koji će biti konkurentan u odnosu na okruženje te na cijelu Europsku uniju. Konačni je cilj privući više stranih investicija. 

Dodaje da je u segmentu hrane PDV smanjen s 25 na 13 posto, no u HUP-u ističu da je potrebno napraviti dodatne porezne korekcije u tom sektoru.

- Mi smo u određenim kategorijama u segmentu hrane poprilično nekonkurentni. Imate police koje su prepuna jeftinih stranih proizvoda, a koji su ujedno i kvalitetni. Moramo učiniti dodatne napore. Treba razgovarati i o vraćanju stope PDV-a u turizmu na ostale segmente, ne samo na smještaj. O tome trebao brzo razgovarati jer naši konkurenti imaju bolji paket od nas, dodaje Kosanović.  

Zrinušić ističe da različite stope zapravo rade nered u cijelom sustavu jer stvari teže funkcioniraju.

- Vjerujem da kada ne bi bilo sniženih stopa, mogli bi imati jedinstvenu stopu PDV-a od 20 posto, te bi lakše funkcionirala država, Porezna uprava, poslodavci, porezni obveznici... Vođenje financija je "umijeće mogućeg", kao i kućni budžet.

Što se tiče poreza na dobit, koliko je on konkurentan, može li biti važan faktor za privlačenje investicija?

- Ovaj porez je direktno vezan uz investicije te je jako važan, istaknula je Kosanović.

Zdravko Zrinušić zaključuje da će sljedeći korak vezano uz porez na dobit biti izjednačavanje na jedinstvenu stopu koja će biti na 12 posto ili nešto viša, ali da u svakom slučaju neće biti 18 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!