Porezni inspektori imaju nove načine nadzora

09.08.2018.

16:58

Autor: HRT

default error photo
Oni koji često poništavaju račune, ili im se učestalo kvari računalo, češće se i druže s inspekcijom. A inspekcija ima nove alate.
Vrhunac je turističke sezone, Porezna uprava pojačano nadzire ugostiteljske objekte. Samo u srpnju obavili su više od 1400 nadzora fiskalizacije, gotovo 200 posto više nego lani. Najviše je posla u našim turističkim središtima na Jadranu. S poreznim inspektorima bila je naša splitska ekipa.

Pregledavaju se računi, pomno se prebrojava novac iz blagajne. Iako je sve u redu, ugostitelj na kojeg smo naišli ne želi pred kameru. "Mi generalno gledamo način izdavanja računa, štima li to, prate li oni redoslijed kako trebaju računi ići", kaže nam viši porezni inspektor Frano Zorica iz Područne uprave Split.

Poreznici se ne moraju predstaviti, već samo naručiti piće u kafiću. Ima i novih načina nadzora. Tehnologija ide naprijed, pa i porezni inspektori imaju nove alate za nadzor ugostitelja. Korištenjem mobilne aplikacije mogu nadzirati izdavanje računa bez fizičkog prisustva u objektu.

Sjeli su tako porezni inspektori koje smo pratili na klupu na Rivi, u blizini restorana koji nadziru, gdje istodobno mogu promatrati promet u lokalu i pratiti izdavanje računa na svom mobitelu. Viši inspektor Hrvoje Mandić objašnjava nam kako na taj način mogu vidjeti je li sve u redu u realnom vremenu, s manjim vremenskim odmakom, nedugo nakon što porezni obveznik izda račun.

S obzirom na to je ugostiteljskih objekata mnogo, rade se selekcije vezano za nadzor. Oni koji često poništavaju račune ili im se učestalo kvari računalo, češće se i druže s inspekcijom.

Ljeti je na splitskom području svaki dan 20-ak inspektora na terenu. Od ove godine pojačani su i s djelatnicima Carinske uprave koji od lipnja paralelno samostalno rade tu vrstu nadzora. Najučinkovitiji nadzor trebali bi međutim biti sami potrošači koje i zakon obvezuje na traženje i uzimanje računa.

Razne za fiskalne prekršaje iznose od 10 tisuća do 500 tisuća kuna. Zabranom rada kažnjavaju se samo veliki recidivisti i dužnici. U 6526 nadzora fiskalizacije ove godine zatvoreno je samo 87 lokala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!