Poslije Nove iz zapadnih zemalja na ručak u Hrvatsku?

25.12.2022.

19:38

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Turistički "boom" nakon ulaska u Schengen

Turistički "boom" nakon ulaska u Schengen

Foto: HTV / HRT

Ulazak u Šengen jedva su dočekali u Istri, osobito turistički radnici. Na naš najveći poluotok gosti dolaze uglavnom automobilima, a gužve na granici odlaze u prošlost. Zbog blizine zapadnim zemljama, u Istru mnogi često svrate i samo na ručak.

Restorani na sjeverozapadu Istre ni zimi nisu prazni. Uz domaće, najviše je Talijana i Slovenaca koji katkad dođu samo na ručak.

- Naravno zbog ribe, a i vino je ovdje vrlo dobro, volimo često dolaziti, govori Ricardo iz Italije.

Ali i vi imate ribu u Italiji?

- Da, ali ne ovako svježu, ističe.

Ovih dana još moraju prolaziti granične kontrole. Sada to i nije neki problem, ali ljeti jest.

- Mi smo ljeti imali situacije u kojima su nam otkazivali stolove i rekli bi nam: "Ovdje na granici je kaos, mi moramo otkazat ručak i čujemo se drugi put", kaže ugostitelj iz Umaga Edi Prodan.

Kilometarske kolone na plus 30 mukotrpne su za sve. Da nije zima i slabiji promet, ovi Izraelci koji su unajmili auto u Ljubljani - ne bi, kažu, došli do Rovinja.

- Kada nema granica, ne morate se zaustavljati, pokazivati dokumente, bit će mnogo lakše putovati, kaže Helena iz Izraela.

I jedinstvena valuta svima će olakšati odmor. Hotelijeri su spremni.

- Ono na što smo se fokusirali je prilagodba softverskih procesa i edukacija zaposlenika oko uvođenja nove valute, posebno onih koji su u direktnom kontaktu s našim gostima, kaže Vanja Mohorović iz Maistre.

Schengen ne donosi samo pogodnosti putnicima nego jamči pripadnost priznatoj zajednici.

- Koja zaista nudi svim ljudima koji putuju u prostor Schengena dodatne sigurnosti, a to je za Nijemce vrlo bitno pogotovo u okolnostima u kojima se svijet i Europa nalaze danas, ističe veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Bakota.

Više od tri milijuna Nijemaca boravilo je u Hrvatskoj ove godine, a taj bi rekord u sljedećoj - ponovno mogao biti srušen.

- Evo FTI, koji je veliki turoperator u Bavarskoj + u odnosu na prošlu godinu imaju dvoznamenkasti rast bookinga za Hrvatsku na današnji datum, znači oni su bukirali više sada nego što je to bilo prošle godine, negdje 11%, ističe Nera Miličić, direktorica predstavništva HTZ-a u Muenchenu.

Hotelijeri uz granicu uvjereni su da je ulazak u Schengen velika prilika za naš turizam, ali upozoravaju.

- Nadam se da će to ostati kao velika prilika i da ćemo znati iskoristiti i da se neće pretvoriti u rasprodaju našeg bogatstva, kaže hotelijer, Tulio Fernetich.

Opreza, naravno, nikada dosta. No za daljnji razvoj hrvatskog turizma - sada su vrata širom otvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!