Poskupjelo gorivo za oko 20 lipa

09.10.2018.

11:16

Autor: HRT

default error photo
Prosječna cijena benzina je oko 10,792 kn, a dizelskog goriva 10,481 kn, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva RH.
Na većini benzinskih postaja cijena dizela i benzina od danas je poskupjela za oko 20 lipa. 

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, prosječna cijena benzinskih goriva u Hrvatskoj na današnji dan iznosi 10,79 kuna po litri, što je 11,9 lipa više nego dan ranije. Pritom se cijene eurosupera 95 kreću od 10,30 do 10,87 kuna po litri, a eurosupera 100 od 11,14 do 11,23 kune po litri. 
Prosječna cijena, pak, dizelskih goriva iznosi 10,48 kuna po litri, što je porast za 26,5 lipa. Tako se cijena eurosupera 100 danas kreće od 11,14 do 11,23 kune po litri. 

Marić: Vlada prati cijene nafte i vidjet će ima li potrebe za nekom reakcijom  

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da Vlada prati cijene naftnih derivata te će vidjeti hoće li biti potreba za nekom mjerom ili reakcijom s obzirom da su cijene benzina i dizela danas znatnije porasle. 

Odgovarajući na pitanja novinara u Koprivnici, gdje je sudjelovao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", Marić je podsjetio da se prijedlogom zakonskih izmjena koje su u proceduri gospodarstvenicima koji se bave cestovnim i cargo prijevozom predlaže da se njima od iduće godine priznaje dio trošarine za njihovu djelatnost. To nije mali efekt, negdje je na razini od oko 250 milijuna kuna i to upravo onima koji se bave cestovnim cargo prijevozom, istaknuo je Marić. 

Po ocjeni ministra financija, i to je jedna od mjera koju Hrvatsku diže u ljestvici konkurentnosti, a koju ima nekolicina zemalja u našem okruženju, odnosno diljem Europske unije.  Na taj će se način, dodaje, i hrvatska konkurentnost dići te će se tako pomoći i svim autoprijevoznicima odnosno svim onim koji se bave cargo prijevozom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!