Rasprodaja koćarske flote zbog direktive Bruxellesa?

26.06.2023.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Plodovi zemlje/HRT

Posljedice direktive iz Bruxellesa - rasprodaja koćarske flote?

Posljedice direktive iz Bruxellesa - rasprodaja koćarske flote?

Foto: HTV / HRT

Na Hvaru su se okupili nezadovoljni koćari iz Splitsko-dalmatinske županije. Ako prođe Uredba o obnovi prirode, koju zagovara EU u sklopu novog akcijskog plana zaštite morskih ekosustava, prijeti im gašenje djelatnosti i rasprodaja koćarske flote.

Je li to kraj koćarske flote, pitaju mjerodavne ribari. U pronalaženje kompromisnog rješenja uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede.

Umjesto na more, u miran prosvjed za preživljavanje. Hvaranin Ivo Visković od svoje 15. godine ribari.

- Radio sam sa svim alatima koji su na Jadranu postojali - potezače, plivarice... I sve su zabranili. Sad su došle na red koće. Što biste vi da ste na mom mjestu, pita Ivo Visković.

- Problem je što štite sve osim nas. Štite dupine, kornjače, a za nas nitko ništa ne pita. Da samo znate koliko nam dupini štete čine. Živim od ovoga posla. Imam kredit, što ću s brodom, dodaje ribar Ivica Miličić.

Pola flote morat će u 'skraping'


U hvarskoj uvali Vira vezalo se dvadesetak iskusnih ribara sa svojim koćaricama do 20 metara. Žestoko se protive akcijskom planu EU-a. Da se njihov glas bolje čuje, nedavno su osnovali i Udrugu koćara do 20 m.

- Ako taj akcijski plan pođe, mi smo gotovi. Znate li da najmanje 30 brodova ide u skraping. To je pola flote. S druge strane to vam je 80-ak obitelji, napominje dopredsjednik Udruge Matko Petričević.

"Otvorena vrata interesnim lobijima"


Protive se planu koji bi ugrozio hrvatsku ribarsku flotu i otvorio, kako kažu ribari, vrata interesnim lobijima. Planu se protivi i Ministarstvo poljoprivrede i eurozastupnica Željana Zovko.

- Ako prođe ovaj plan, koji nije obvezujući za državu, zadnja instancija je sud. To će uništiti ribarsku flotu jer će i gastronomija doći u pitanje, a mi ćemo jesti uvoznu ribu iz Afrike i trećih zemalja. Njih ove mjere ne diraju, napominje Zovko.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić također naglašava kako je "jednostrano nametanje ovog plana za Hrvatsku i hrvatske ribare neprihvatljivo". Napravit će sve da se to ne dogodi, dodaje.

Ribari spas vide u odbacivanju zakona o očuvanju prirode i njegovu vraćanju na doradu.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!