Poslodavci o zabrani rada nedjeljom: Ako postoje izuzeci, zakon gubi smisao

23.10.2022.

13:27

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Zabrana rada nedjeljom ponovno aktualna tema

Zabrana rada nedjeljom ponovno aktualna tema

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Trgovine i trgovački centri u Hrvatskoj, prema aktualnim zakonima, mogu raditi od jutra do mraka, kao i radnim danom, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Premijer Andrej Plenković najavio je skoro donošenje Zakona o trgovini, koji bi regulirao i rad nedjeljom. Ovih dana prijedlog zakona ponovno bi trebao biti u javnom savjetovanju.


Prijedlog izmjena Zakona o trgovini predviđa, među ostalim, samo 16 radnih nedjelja godišnje, a koje bi to bile, odredili bi poslodavci. Sindikati i poslodavci slažu se da bi plaće trgovaca trebale biti veće i da rad nedjeljom treba biti primjereno plaćen, ali ne slažu se vezano za broj radnih nedjelja.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, u emisiji "Studio 4" rekla je kako pretpostavlja da će biti onih koji će pokretati ustavne tužbe, ali vjeruje da je sve pripremljeno tako da izmjene zakona prođu ustavnu kontrolu. Osvrnula se na susjednu Sloveniju gdje je ustavnu provjeru prošao sličan zakon koji također regulira rad nedjeljom.

- To nam isto daje razlog da budemo optimistični, s obzirom da smatramo da su ovi prijedlozi uravnoteženi i da će sve biti u redu, rekla je Štulić.

Mirko Budimir, Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga trgovine, podsjetio je da su slične inicijative već dvaput pale na Ustavnom sudu. Strahuje da bi treći pokušaj mogao imati isti ishod.

- Ovo su izmjene zakona i tu su tri članka, mi se jednim dijelom slažemo, ali ne ovim dijelom koji regulira rad nedjeljom. Imamo primjedbe na prijedlog da se radi do 21 sat, mi smo za to da se to vrijeme produži i mislim da ćemo naći zajednički jezik. Izmjenama je predviđeno da imamo određeni broj nedjelja tijekom kojih će se moći raditi odnosno da ćemo imati formate koji će moći radi svaku nedjelju, rekao je Budimir dodajući kako smatra da takvi izuzetci nisu dobri.

Ako postoji puno pozitivne diskriminacije, rekao je Budimir, onda zakon gubi svoj smisao. 

- Zato je on i pao na Ustavnom sudu. Za pretpostaviti je da će biti isto ako se donese u ovakvom obliku, da će biti ustavnih tužbi. Mi smo se opredijelili za tržišnu ekonomiju. Tržište je jedino koje može odrediti tko može raditi, a tko ne, poručio je.

Istaknuo je kako poslodavci podržavaju da rad nedjeljom bude adekvatno plaćen.

- Pa tko može više platiti da se radi nedjeljom, to je stvar tržišta, neka radi, rekao je.

Štulić je rekla kako bi ograničavanje rada nedjeljom predstavljalo veliki iskorak u društvu.

- Trgovina nije djelatnost koja treba i može raditi od 0 do 24 sata. Smatramo da zakon treba dobro pripremiti, on je u javnom savjetovanju, svi ćemo se uključiti da prijedlog bude što bolji kako bi radnici bili zadovoljni i kako poslodavac ne bi izgubio ništa od svoje zarade. U pitanju je samo stvar dogovora, istaknula je.

- Imamo puno trgovačkih sustava koji su došli izvorno iz zemalja gdje se nedjeljom ne radi i oni izuzetno dobro posluju pa ne vidim razloga zašto će im u Hrvatskoj poslovanje biti teže, dodala je.

Naglasila je kako veliki dio poslodavaca podržava regulaciju radnog vremena te da se nedjeljom ne radi.

- Ništa ne može biti apsolutno pa tako postoje iznimke. Mislim da je sazrijelo vrijeme da Hrvatska za trgovce konačno postane bolja zemlja, kazala je Štulić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!