Poslovni turizam ponovno obara nekadašnje brojeve

11.04.2023.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Kongresni turizam

Kongresni turizam

Foto: Dnevnik / HRT

Kongresni je turizam u Hrvatskoj, nakon dvogodišnjeg zastoja zbog pandemije, ponovno u punom zamahu. Naše najtraženije kongresne destinacije od Dubrovnika, Šibenika, Opatije i Rovinja do Zagreba ugostile su već lani nekoliko stotina domaćih i međunarodnih skupova. Prema najavama hotelijera i organizatora konferencija, i ove se godine termini odlično pune. Važno je to za našu kongresnu industriju koja je, uz sport i nautiku, presudna za cjelogodišnji turizam.


Poslovni je turizam u pandemiji doživio pravi fijasko, no ovogodišnji trendovi ponovno obaraju nekadašnje brojeve.

- Izvrsno je. Konačno smo dočekali da nam je taj za Zagreb najvažniji segment turizma živnuo to je poslovni turizam, to su kongresi, seminari, sastanci. Lijepo je vidjeti da su nam hoteli puni i razmišljamo kako izmisliti onaj osmi dan jer smo svih sedam dana zaista popunjeni, rekla je Josipa Jutt Ferlan, direktorica Hilton Hotela Zagreb. 

Kongresnih kapaciteta u metropoli nikad dosta pa ohrabruje svaka nova investicija.

- Opremili smo sve kongresne dvorane sa potrebnim uređajima. Riječ je o tri dvorane koje su kapaciteta 50 do 250 ljudi. Prve najave za kongresni turizam će biti u lipnju, a onda još više na jesen, istaknuo je Ivan Njavro, voditelj Grand Hotela Zagreb.

I opatijski hoteli itekako su zauzeti poslovnim gostima pa profitiraju hotelijeri, agencije, prijevoznici.

- Ova godina je krenula intenzivno, svi termini u svibnju i lipnju su popunjeni. Imamo 60 dvorana i možemo reći da je Opatija jedan kongresni centar na otvorenom, izjavio je Goran Pavlović, Turistička zajednica Opatija. 

S pojačanim aviolinijama i dubrovački atraktivni prostori sve su traženiji, no još nam nedostaju kongresne dvorane za nekoliko tisuća ljudi.

- Ima hotelijera koji raspolažu sa kongresnim dvoranama, no za veće kongrese svjetskih razmjera ni Dubrovnik ni Zagreb nemaju te kapacitete, smatra Bernard Zenzerović, predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

- Gosti koji dolaze na kongrese i insentive su gosti više platežne moći. To su gosti koji lijepo troše i koriste i druge usluge od restorana, muzeja, razgleda grada i što je najvažnije dolaze cijelu godinu, navodi direktorica Jutt Ferlan.

Kongresni turizam i turizam susreta (insentive) u svijetu danas čine gotovo četvrtinu međunarodnog turizma u dolascima i deviznom priljevu. Dobro je da Hrvatska može računati i na taj dio turističke zarade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!