Postaje li Istra destinacija za goste dubljeg džepa?

02.07.2022.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Postaje li Istra destinacija za goste dubljeg džepa?

Postaje li Istra destinacija za goste dubljeg džepa?

Foto: HTV / HRT

Istra se približava broju od 200 tisuća turista koji se dnevno u njoj odmaraju. Kriza se odražava na cijene, no to turiste ne sprječava da dolaze u velikom broju. 

Doručak uz more, dok valovi tuku stijene, a jedrilice šaraju obzor, tko to može platiti.... Oni koji dolaze, kažu, o cijeni ne razmišljaju jer vraća im se višestruko.

- Mislim da imamo tu jako dobru ponudu, zanimljive stvari za ponuditi, što hrane, što pića, mislim da je bitno gurati tu priču i istarsku tradiciju, kaže Klara Vidović, gošća restorana.

Meso domaćih uzgajivača, riba lokalnih ribara, tjestenina i začini istarski. Skuplje, ali dugoročno isplativo. Gost stoga ne zamjera ni 30 posto više cijene od ove sezone.

- Misao vodilja nam je da ponudimo upravo nešto bolje, više, kvalitetnu uslugu, namirnice, nešto lokalno, jer, naši gosti i jesu takvi koji to traže, dobru lokaciju i dobru hranu, rekao je Denis Humić, voditelj restorana.

Ovaj ugostitelj usklađuje poslovanje s inflacijom, ali i produžuje rad na cjelogodišnji kako bi uspješno zadržao i tridesetak zaposlenika.

Privatni iznajmljivač iz Medulina hrabro pliva u moru turističke konkurencije zahvaljujući obiteljskoj tradiciji. Turizmom se bavi već 6 desetljeća. 9 apartmana puni cijele godine, neki gosti dolaze još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Goste je obavijestio da od iduće sezone podiže cijene za 15 posto.

- Mi moramo kao iznajmljivači uskladiti cijene s inflacijom, imamo i mi svoje troškove, a i to vam sve ide po ponudi potražnji, kao i svaki drugi posao, ako mi ponudimo po određenoj cijeni apartman i popunimo ga, znači da to je prava cijena, objašnjava Ivo Lorencin, privatni iznajmljivač.

Bez obzira na najavu skupljeg smještaja, rezervacije su gotove već za iduće ljeto.

- Zašto opet dolazimo? Ovo je predivan grad, obitelj kod koje boravimo odlična, blizu nam je mjesto za brod, sve je taman kako trebamo, kaže Thomas Murawski.

- Volimo restorane, najradije biramo odlično istarsko meso, ali i ribu, obožavam je. Cijene za nas nisu problem, sasvim su prihvatljive, dodaje Anke Lincoln.

- Ne mislim da je Istra skupa, barem ne još, ne znam kako će biti kada se uvede euro, ali sada niste skupi. Prihvatljiviji ste nam puno više od Njemačke odakle smo, ističe Ewald Hartmann

I dok god je tako, dok potražnja diktira ponudu koja je prati, cijene nisu i neće biti problem. Na zadovoljstvo i gosta i domaćina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!