Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

09.10.2021.

07:42

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Novac

Novac

Foto: Ilustracija / Pixabay

Više od 130 zemalja svijeta usuglasilo se s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Velike kompanije plaćat će minimalno 15 posto poreza i bit će im teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

- Uspostava, prvi put u povijesti, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta - rekao je Biden u priopćenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora. Četiri članice OECD-a Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters. OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom "Big Tech" divova koji lako mogu poslovati preko granice.

- Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi - rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!