20:44 / 08.10.2020.

Autor: T.D./Hina

Potpisan ugovor za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovor o dodjeli 313,7 milijuna kuna bespovratnog EU novca za projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, potpisan je u četvrtak u Koprivnici.
Ugovor o dodjeli 313,7 milijuna kuna bespovratnog EU novca za projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, potpisan je u četvrtak u Koprivnici.

Ugovor o dodjeli bespovratnih 313.749.954,75 kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za financiranje tog centra potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor tvrtke Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica d.o.o. Mladen Ružman.

Ukupna vrijednost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije je 448.230.229,30 kuna.

Ministar Ćorić je naglasio da izgradnjom Centra posao na izgradnji učinkovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj nije gotov.

- Poduzet je čitav niz aktivnosti neovisno o izgradnji Centra. Riječ je o izgradnji 20 reciklažnih dvorišta na području četiriju županija u posljednjih nekoliko godina, o više od 20 projekata edukativnih aktivnosti, kao i o nabavci posebnih vozila za prikupljanje posebnih kategorija otpada te o projektima izgradnje postrojenja koja će se baviti građevinskim otpadom, rekao je Ćorić i dodao da je najvažnije aktivnost naših građana.

- Sustav funkcionira tako da je primarna selekcija podloga svega ostaloga i što je ona veća, potrebe za Centrom su manje, kazao je Ćorić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je da će se kroz ovaj projekt riješiti jedno od temeljnih pitanja suvremenog društva zbrinjavanje komunalnog i ostalog otpada.

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je da će se u Piškornici primjenjivati drugačija tehnologija nego u centrima u Marišćini i Kaštijunu.

- Ovdje će se otpad obrađivati u zatvorenim halama, a zrak će se prije ispuštanja pročišćavati na vrećastim filterima, ispiračima zraka i biofilterima. Sustav je moderniji, najmoderniji koji Europa može dati. Nije jeftin, ali očekujemo da će dati rezultate koje su projektanti predvidjeli, rekao je, među ostalim, Čačić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić izvijestio je da Fond sudjeluje s nešto manje od 90 milijuna kuna, ali da pruža i svu tehničku i drugu podršku.

Direktor Piškornice Mladen Ružman rekao je kako financijska konstrukciju za izgradnju, opremanje i projektiranje tog regionalnog centra za gospodarenje otpadom uključuje i dvije pretovarne stanice, u Zaboku i Varaždinu.

U sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta pored Europske unije koja osigurava 69,99 posto iznosa, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 20 posto te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. s 10 posto  Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec na čijem području je planirana izgradnja RCGO Piškornica.

Projektom je predviđeno da je tehnologija obrade otpada kombinacija mehaničko-biološke obrade (MBO) kojom će se otpad najprije stabilizirati biosušenjem, a zatim dozrijevanjem biootpada u aerobnim uvjetima gotovo u potpunosti stabilizirati. Ukupni kapacitet MBO postrojenja planiran je na 99.877 tona godišnje, od čega 70.602 za miješani komunalni otpad, 28.671 za ostatke nakon sortiranja i 604 za glomazni otpad, dok je kapacitet postrojenja za ostatni građevni otpad planiran na 11.074 tona godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!