Potpore za malo gospodarstvo, gospodarenje energijom i inovacije

10.05.2023.

13:41

Autor: HRT/IMS/J.L.

Otvorenje 25. Katarinskog sajma obrtnistva i malog poduzetnistva

Otvorenje 25. Katarinskog sajma obrtnistva i malog poduzetnistva

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Splitsko-dalmatinska županija predstavila je tri programa poticanja razvoja malog poduzetništva, gospodarenja energijom te istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost potpora iz ta tri programa je milijun eura. 

Programima se potiče otvaranje malih poduzeća i zapošljavanje, suradnja znanstvenih i istraživačkih institucija s poduzetnicima inovatorima, primjena zelene energije u kućanstvima, nabava električnih dostavnih i taksi-vozila.

Dosad je, istaknuto je, provedbom programa poticanja poduzetništva zaposleno više od 2000 radnika. Prijave za korištenje potpora počinju u petak, 12. svibnja, a krajnji rok je 15. lipnja.

Naglasak je na poduzetnicima početnicima koji su u sustavu poduzetništva do dvije godine kao i na ženama poduzetnicima za koje uvjet može biti do tri godine ako zbog rođenja trećeg djeteta nisu mogle obavljati svoje poduzetničke poslove. Žene poduzetnice mogu uz to dobiti i potporu za stopostotno plaćanje boravka djeteta u vrtiću za vrijeme dok obavljaju poduzetničke poslove.

Za osnivanje i razvoj malog gospodarstva dosad je dodijeljeno nešto manje od četiri milijuna eura za 1286 potpora čiji je prosječan iznos bio veći od 3000 eura.

- Ključno u ovim segmentima, napose istraživanja, razvoja i inovacija, je da smo potaknuli znanstvene institucije da se povežu s gospodarstvenicima. A gospodarstvenici se ne mogu pojavljivati ako svoje inovativne ideje nisu prijavili znanstveno-istraživačkim institucijama. Na taj način nastojimo da inovativni projekt bude što kvalitetniji i da taj inovativni projekt sutra praktično zaživi. Svi naši programi i mjere su u nastojanju poticanja novog zapošljavanja i rezultati svih tih mjera na kraju se i pokažu učinkovitima jer se prijavi velik broj novozaposlenih kroz ove programe, rekao je Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, fondove EU-a i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!