Plava ekonomija važan sektor razvoja gospodarstva

10.05.2023.

12:57

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Konferencija 'Uloga plave ekonomije u Jadranskom moru u promicanju odrzivog razvoja izmedju Italije i Hrvatske'

Konferencija 'Uloga plave ekonomije u Jadranskom moru u promicanju odrzivog razvoja izmedju Italije i Hrvatske'

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Plava ekonomija važan je sektor razvoja domaćeg gospodarstva koji ostvaruje zdravi rast, a podupire i zelenu tranziciju, istaknuto je u utorak na konferenciji Uloga plave ekonomije u Jadranskom moru u promicanju održivog razvoja između Italije i Hrvatske u organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Održivo upravljanje morskim resursima te korištenje novih tehnologija u zaštiti mora, bile su teme te konferencije, na kojoj su se okupili talijanski i hrvatski stručnjaci s ciljem jačanja suradnje između dviju zemalja u području plave ekonomije.

- Plava ekonomija je izuzetno važan sektor razvoja našeg gospodarstva, jer ima više od 170 tisuća zaposlenih i uključuje ključne sektore poput turizma, brodogradnje, akvakulture i ribarstva, koji vuku naprijed jadransku ekonomiju i regiju, kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Suradnja Hrvatske i Italije po pitanju plavog rasta prirodna je, i u tom smislu plava ekonomija je ono u čemu se vidi mogućnost jačanja daljnje suradnje između dvije zemlje, naveo je.

- Vjerujemo da sektor plavoga rasta može biti predvodnik u jadranskoj regiji novih ulaganja u zelenu tranziciju, koja se veže na europski zeleni plan i tu vidimo značajan potencijal daljnje suradnje hrvatskih i talijanskih tvrtki posebice kroz programe prekogranične suradnje, ulaganja u inovacije, nove tehnologije, istraživanje i razvoj i dr., rekao je Erlić.

Kao dobar primjer suradnje izdvojio je projekt InnovaMare, osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Projekt, čiji je nositelj HKG, vrijedan je 5,6 milijuna eura, a konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Kroz taj projekt, kako je kazao Erlić, stvara se baza znanja i partnerstva Hrvatske i Italije po pitanju plave ekonomije i to treba nastaviti podupirati.

Erlić je naveo i da je razvijen novi mehanizam za novo financijsko razdoblje europskih fondova - Industrijska tranzicija regija, za koji je namijenjeno 500 milijuna eura za ulaganje u tri regije - Jadranska Hrvatska, Panonska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska.

Jadranska Hrvatska


Kada je riječ o Jadranskoj Hrvatskoj i mogućnostima koje pružaju ulaganja u plavu ekonomiju, naveo je kako je plava ekonomija prepoznata kao jedna od ključnih industrijskih niša unutar regionalnih lanaca vrijednosti prema kojima će se usmjeravati bespovratna sredstva za tvrtke koje se hoće povezati i raditi na novim inovativnim proizvodima koji podupiru plavu ekonomiju. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava bit će objavljeni do kraja godine, najavio je.

Po riječima talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Pierfrancesca Saccoa, u Italiji postoji visoka razina svijesti o vrijednosti plave ekonomije.

- Regionalni sporazumi daju dodatni momentum razvoju, kao i odgovarajuće potpore financijskih institucija, rekao je Sacco, istaknuvši da je, između ostalog, cilj ovog događanja i potaknuti što veću operacionalizaciju projekata u suradnji i s hrvatskim i talijanskim tvrtkama. I Sacco je istaknuo je važnost projekta InnovaMare te suradnje hrvatskih i talijanskih tvrtki u području plave ekonomije.

Voditelj projekta InnovaMare ispred HGK Mateo Ivanac podsjetio je da je taj projekt pokrenut prije 2,5 godine sa zadaćom da okupi dionike koji se bave razvojem inovativnih morskih tehnologija radi sprječavanja i čišćenja mora od različitih onečišćenja.

Po njegovim riječima, dosad su u sklopu projekta kreirana dva prototipa robota koji funkcioniraju temeljem inovativnih tehnologija, a više od 300 dionika uključeno je u mrežu i razvili su više od 25 novih projekata koji će se realizirati u Hrvatskoj i Italiji, a vezani su uz razvoj morskih tehnologija. Također, naveo je, uspostavljen je digitalni inovacijski HUB InnovaMare u Šibeniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!