'Strani radnici potrebni i u javnom i u privatnom sektoru'

24.06.2023.

21:02

Autor: Dnevnik/HRT

Jelena Tabak

Jelena Tabak

Foto: HTV / HRT

O potrebi za stranim radnicima u Hrvatskoj u Dnevniku HTV-a govorila je Jelena Tabak, predsjednica udruženja u gostiteljskoj djelatnosti Hrvatske gospodarske komore.


Procedure za dovođenje stranih radnika u Hrvatsku nisu dovoljno brze. Problem je kaznena provjera Ministarstva unutarnjih poslova. Prosjek trajanja ishodovanja radne dozvole je od 3 do 6 mjeseci. Veći problem su radnici koji su već imali radnu dozvolu i kojima treba samo obnoviti istu. Oni mogu uputiti zahtjev tek 30 dana prije isteka postojeće i gube vrijeme čekajući još 3 do 6 mjeseci, kazala je Jelena Tabak.

Naglasila je kako turistička branša ne može bez uvozne radne snage, a da bi možda i javni sektor trebao zapošljavati strance koji će im pomoći administrativno obrađivati sve radne dozvole. 

Nije se složila s primjedbama da strani radnici ruše cijenu rada.

- Govorit ću iz perspektive ugostiteljstva. Nekome tko dođe bez iskustva, tko ne poznaje zemlju, tko mora još naučiti o jelovniku i našoj tradicionalnoj hrani - ne možete dati istu plaću kao nekome tko ima iskustva rada i tko je odavde. S druge strane morate mu platiti smještaj koji je itekako skup, kazala je Jelena Akrap.

Naglasila je da je svakom poslodavcu u gostiteljstvu primarno za cilj naći djelatnika koji je iz Hrvatske te da se za uvoznom radnom snagom pribjegava kad se iscrpi hrvatski bazen.

Dodala je da poslodavac koji nudi kvalitetnu uslugu ne može sebi dopustiti da ostane bez dobrog i kvalitetnog radnika i da se takvi radnici dobro plaćaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!