Potrošnja energije ekonomičnija u ovoj godini

02.12.2022.

14:44

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ekonomičnije trošenje energije

Ekonomičnije trošenje energije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svijet je ove godine ekonomičnije trošio energiju zbog visokih cijena i poremećaja u opskrbi gorivom, ali još nedovoljno za ostvarivanje klimatskih ciljeva, upozorila je Međunarodna agencija za energiju, IEA.

Globalna ulaganja u energetsku učinkovitost, poput dizalica topline i izolacije zgrada, porast će u ovoj godini za 16 posto, na 560 milijardi dolara, izračunala je IEA na temelju preliminarnih podataka. Procjenjuje se da će ove godine u Europi biti prodano gotovo tri milijuna dizalica topline, dvostruko više nego u 2019., objavila je IEA.


Zahvaljujući ulaganjima energija se ove godine koristi dva posto učinkovitije, što je gotovo dvostruko veće poboljšanje nego u proteklih pet godina, ali upola manje nego što bi bilo nužno da se emisija štetnih plinova do 2050. svede neto na nulu, naglašavaju.


Prioritet vlada trebalo bi biti poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i transporta, sugeriraju, ističući da pojačana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne može sama po sebi smanjiti emisiju štetnih plinova i ograničiti rast temperatura.


- Nakon naftnih šokova 1970-ih vlade su počele inzistirati na energetskoj učinkovitosti, što je rezultiralo znatnim poboljšanjem energetske učinkovitosti automobila, uređaja i zgrada, rekao je čelnik IEA-e Fatih Birol u izjavi.


- U aktualnoj energetskoj krizi primjećujemo naznake da energetska učinkovitost ponovno postaje prioritet, dodao je Birol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!