18:39 / 18.12.2020.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/HRT

Povijesni urod žitarica

-

-

Foto: - / -

U prvih devet mjeseci ove godine u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s inozemstvom Hrvatska ima osjetno bolje rezultate u odnosu na isto razdoblje lani.
U prvih devet mjeseci ove godine u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s inozemstvom Hrvatska ima osjetno bolje rezultate u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatska više izvozi i manje uvozi. Takvi trendovi utjecali su na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita za čak 27,1%, odnosno za 274 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani. Pregled o tome u središnjem Dnevniku HTV-a iznijela je novinarka Sanja Najvirt.

Od siječnja do rujna Hrvatska je izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1,7 mlrd. eura ili 5,6% više nego u isto vrijeme lani. Uvezli smo 2,5 mlrd. eura ili 7,3% manje nego lani. To je rezultiralo i znatnim porastom pokrivenosti uvoza izvozom.

Na hrvatskim poljima u ovogodišnjoj žetvi povijesni je urod žitarica. Samo pšenice je više od 10 tona na hektar. Slijedi je soja, ječam i kukuruz. Izvezli smo ga ove godine najviše, rekordnih dva milijuna tona i uprihodovali 206 milijuna eura više nego lani. Zadovoljni su i ratari i otkupljivači.

Darko Aračić, Agronom d.o.o., kazao je da je u prosjeku cijena bolja 10% nego što je bila prethodnih godina. A ove godine izvoz je veći barem 30%, a možda i više, naglasio je Aračić.

Najviše se izvozilo na tradicionalna tržišta poput Italije i drugih država Europske unije. No usred pandemije otvorila su se i nova tržišta poput Azije gdje Hrvatska bilježi skok izvoza živih životinja, a goveda najviše. Izvoze se i domaće svinje, a za gotovo 15 milijuna eura izvezene su i ribe, rakovi, mekušci. Vinari, kojima je prodaja podbacila u turističkoj sezoni, okrenuli su se izvozu i međunarodnim natjecanjima.

Ivica Perak, udruga Graševina Croatika, kaže da ih je situacija u vrijeme koronakrize natjerala da se potrude više oko izvoza vina, pa i preko oceana. Mirela Križanović, iz Kutjeva d.d., ističe da su se otvorila nova tržišta popout Švedske, Kanade i Engleske.

Zbog ograničenja koja je nametnula koronakriza drastično je pao uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković smatra "da imamo razloga vjerovati da smo na dobrom putu. Ovo je tek prva godina u kojoj imamo niz dobrih pokazatelja".

Više izvozimo nego uvozimo pa je deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda manji za čak 274 milijuna eura ili 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sve to budi nadu i optimizam u oporavak domaćeg agrara kojega je, znamo, ubijao prekomjeran uvoz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!