Predložen predstečaj za Brodosplit

27.04.2022.

14:49

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Splitski Trgovački sud u srijedu je zaprimio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad Brodograđevnom industrijom Split, potvrdila je Hini predsjednica suda Franka Buzov.

Kako je rekla, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad splitskim brodogradilištem zaprimljen  je danas, a predlagatelj je sam Brodosplit.

Brodosplit je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB, koja je obuhvaćena zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti utrošen na dovršetak dvaju brodova i druge troškove.

Predstečajni postupak predložen je i za Brodosplitova vlasnika, grupaciju DIV, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

- U odnosu na Brodosplitova druga društva ističem da je nad njima pokrenut prijedlog za otvaranje stečajnog, a ne predstečajnog postupka, kao i da predstečajni postupak Brodograđevne industrije Split nema nikakvog utjecaja na tijek postupanja nad navedenim stečajnim postupcima, izjavila je sutkinja Buzov.

Tijekom ožujka i travnja na tom su sudu održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a odgođena su za 40 dana jer se predviđa da bi potraživanja trebala biti plaćena. Razlog tomu je što splitsko brodogradilište ima potraživanja prema Hrvatskoj i, kako sada stvari stoje, u tim postupcima i predlagatelji i dužnici sve žele završiti mirnom nagodbom, odnosno ostavljeno im je dovoljno vremena da plate svoje dugove.

U te postupke uključene su tvrtke Cjevarska izrada, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata, Boja-trup, Brodosplit montaža, Bravarski segmenti, Trup inženjering, Nerazorna ispitivanja, Interijeri i završni radovi te Informatički sustavi.

Osim tih ročišta Trgovački sud u Splitu je u posljednjih nekoliko tjedana zaprimio ukupno 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana s Brodograđevnom industrijom Split, od čega su dva odbačena jer ne postoje presumpcije postojanja stečajnih razloga.

Za 25 su društva pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 prethodno održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri ročišta odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji.

Do sada na ukupno 25 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka društava iz sastava BIS- a radi troje sudaca Trgovačkog suda Split i to Ana Golub Gruić, Katarina Mikulić i Ivan Čulić.

Potkraj svibnja bi se na tom sudu trebala održati ročišta radi raspravljanja o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Debeljak očekuje žurno otvaranje predstečaja Brodosplita

Nakon što je u srijedu na splitskom Trgovačkom sudu zaprimljen zahtjev Brodosplita za otvaranje predstečajnog postupka, direktor Tomislav Debeljak rekao je Hini kako očekuje otvaranje toga postupka što prije, kako bi se osigurao nastavak poslovanja.

- Brodosplit se svrstava među najbolje brodograditelje na svjetskom tržištu. Osim što uspješno obavlja djelatnost koja predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, Brodosplit d.d. izravno zapošljava 132 radnika te je dio grupacije koja zapošljava ukupno četiri tisuće radnika. Zbog toga predlažemo da Trgovački sud uzme predmet u rad u što kraćem roku te donese rješenje o otvaranju predstečajnog postupka, navode iz Brodosplita.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak Hini je izjavio da su zbog izvanredne situacije bili primorani pokrenuti predstečajni postupak kako bi očuvali kontinuitet poslovanja i održanja djelatnosti. Kaže da se, s obzirom na to da su svi postojeći ugovori koji su nužni za nastavak redovitog poslovanja na snazi, poslovanje za koje imaju riješeno financiranje nesmetano nastavlja i dodaje kako su sve aktivnosti koje poduzimaju usmjerene ka osiguranju stabilnosti poslovanja.

- Nakon dvogodišnjeg izazovnog razdoblja koronavirusa pandemije i poremećaja na tržištu, DIV grupu, a posebno Brodosplit, intenzivno je pogodio rat u Ukrajini. Ruska banka VTB Europe je kreditirala dva Brodosplitova projekta, ali zbog sankcija ima zabranu isplate sredstava, što je financijski iscrpilo cijelu grupu. Problem nedostatka financiranja i naše objave u javnosti o postojanju više sile potaknuo je neke naše dobavljače da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja, što je dovelo do blokade računa Div Grupe i Brodosplita, kazao je Debeljak za Hinu.

Taj problem je uzrokovan višom silom, rješavaju ga u suradnji s HBOR-om i nadležnim institucijama te se u Brodosplitu nadaju da će uskoro iznaći kvalitetno rješenje. Debeljak je izjavio i da je Brodosplit u blokadi zbog duga od oko 40 milijuna kuna.

Upitan hoće li biti otpuštanja radnika i kada je zadnji put isplaćena plaća, Debeljak je odgovorio da u cijeloj grupi u predstečaju mogu pokrivati plaće samo radnicima koji dovršavaju poslove. Podsjeća da su u predstečaj "ugurani višom silom" te da sada ovise o HBOR- ovom preuzimanju VTB-ovog financiranja, kako bi zadržali što veći broj radnika.

- Za nove poslove koje smo ugovorili potreban je i puno veći broj radnika od trenutno zaposlenih, ali prvo treba riješiti višu silu, smatra Debeljak.

Kada je riječ o isplati plaća, kazao je da trećina radnika u grupi nije primila plaću za veljaču, dok je "dobar dio" radnika primio plaću za ožujak. Najavljuje da će tražiti isplatu plaća od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!