Prednosti i nedostaci digitalnog bankarstva

11.01.2020.

18:08

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Jesu li naši računi u virtualnom svijetu sigurni i što ako nam netko hakira račun?
Prema američkim istraživanjima prije sedam godina mobilnim se bankarstvom koristilo 12 milijuna ljudi. U pet godina taj je broj porastao na nevjerojatnih 45 milijuna. Mobilne aplikacije kojima možemo odraditi gotovo sve transakcije, a da pritom ne moramo u banku mnogima su skratile muke. Sada je prebacivanje novca s jednog računa na drugi sekunda ili dvije posla. No jesu li naši računi u virtualnom svijetu sigurni i što ako nam netko hakira račun?

Lucijan Carević nije bio u banci više od dvadeset godina, svim bankarskim uslugama koristi se putem interneta. Digitalno bankarstvo upotrebljava i u privatnim i poslovnim transakcijama.

- Zato što je praktično i rješava nas odlaska u banku i većinu tranaskcija možemo sami provesti, mogu novac provući u ponoć i nedjeljom, na ovaj način vi radite bankin posao, ističe IT stručnjak Lucijan Carević.

Više od milijun ljudi u Hrvatskoj koristi se e-bankarstvom, dok mobilno bankarstvo upotrebljava 600 tisuća. Prošle je godine broj transakcija u m-bankarstvu i njihova vrijednost porasla za 60 posto.

Mlađa populacija sklonija je uporabi digitalnih banarskih usluga. Mnogi zbog neznanja odbijaju internetsko bankarstvo kojim se može olakšati svakodnevica. Primjerice, bez gotovine možete platiti parkirališnu kartu, donirati novac, prebaciti ga na drugi račun. 

- U zadnje vrijeme se spominje slanje novaca ili dijeljenja troškova sa prijateljima. To je jedan oblik financijskih usluga koji je danas toliko jednostavan tako da svatko čak i da dolazi u poslovnicu može podijeliti novce. Ako su podijelili trošak za neki ručak ili su skupljali novac za neki poklon i rekao bih da se konkretan problem uz pomoć te aplikacije može riješiti, kaže.

-Ubrzava se sve s upotrebom digitalne tehnologije, u Lonodonu je porastao interes za digitalno bankarstvo. Mane su da kad izgubite sve, onda nemate karticu i netko može doći do vaših sredstava, iako postoje sigurnosne stavke. Klijenti na manjim tržištima ne vjeruju tim stavkama, ističe financijski savjetnik Hrvoje Travnikar

Istraživanje HUB-a o sigurnosti na internetu pokazalo je da se građani ležerno odnose prema tom pitanju. Samo sedam posto građana često mijenja lozinke za pristup različitim internetskim uslugama, a čak 56 posto građana smatra da im sigurnost na internetu nije ugrožena.

Europski je regulator Uredbom bankama nametnuo da moraju povećati sigurnost pri elektroničkom plaćanju, ali i da korisnici moraju biti upoznati s različitim praksama u vezi s autorizacijom, pogotovo kad je riječ o inozemnim internetskim transkacijama.

- EU regulator je primjetio da postoje mogućnosti da cijelo EU tržište neće biti u mogućnosti u potpunosti inplementirati u isto vrijeme, s obzirom da postoje  različite prakse na tržištima tako da je regulator sugerirao odgođenu primjenu i to do 31.12.2020. , ističe Tomislav Mišić iz Direkcije za nadzor platnog prometa, HNB.

Prema istraživanju, građani su podijeljeni oko razvoja digitalnih bankarskih tehnologija, no manje njih strahuje od hakerskih napada nego prije.

Cilj davatelja usluga je da većina korisnika prijeđe na digitalno bankarstvo, no iskustvo pokazuje da se to neće dogoditi idućih deset godina. Mnogi se još uvijek ne žele odreći klasičnih šaltera u banci, no ta je usluga skupa i sa sobom vuče plaćanje naknada kojih u digitalnom bankarstvu nema.

Naknade su daleko niže ili ih nema jer smo napravili dostupniju tehnologiju koja je na razini većeg broja korisnika jeftinija, a korisnici štednjom vremena i novca će prepoznati vrijednost takvog korištenja financijskih usluga, ističu u banci.

Kako bi se zaštitili od napada i krađe putem interneta građanima se savjetuje da se koriste samo bankovnim aplikacijama sa službenih trgovina, a dobro je i redovito ažurirati operativni sustav i aplikacije na mobitelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!