10:08 / 18.03.2019.

Autor: HRT

Predsjednica RH: Pet smjernica za bolju investicijsku klimu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ta je konferencija druga u nizu od četiri konferencije u sklopu cjelogodišnjeg multimedijskog projekta Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata pod nazivom "InvestCro: Kako do ulagača".
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je na otvaranju konferencije "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj" da Hrvatskoj nedostaju kvalitetna greenfield ulaganja. Iznijela je i pet smjernica za unaprjeđenje privlačenja izravnih stranih ulaganja i poboljšanja investicijske klime.

Predsjednica je iznijela pet smjernica za koje smatra da mogu pridonijeti postizanju održivom razvoju temeljenom na znanju te kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću, što će, smatra, Hrvatskoj i radnicima u njoj donijeti veće prihode. 

Kao prvo ističe potrebu objedinjavanja nadležnosti i odgovornosti privlačenja izravnih stranih ulaganja u jednoj središnjoj točki na nacionalnoj razini.

Zatim, ističe potrebu izrade sveobuhvatne strategije privlačenja izravnih stranih ulaganja, koja će sadržavati i odgovore na pitanja koja se ulaganja trebaju privlačiti, na koji način ih aktivno privlačiti, kakav je njihov utjecaj na gospodarski rast i razvoj, koja su najpotentnija emitivna tržišta i koje kapacitete moramo razviti kako bismo bili što privlačnija ulagačka destinacija.

Treće, navodi predsjednica, potrebno je pomaknuti naglasak s postojećih financijskih poticaja u privlačenju ulaganja na nove modele i "soft" poticaje ulaganjima kako bi se privukla ulaganja koja pružaju višu dodanu vrijednost i dugoročnu održivost.

Četvrta smjernica obuhvaća potrebu izgradnje prepoznatljivog imidža kojim bi Hrvatska ojačala svoju poziciju u odnosu na druge države i kako bi se dodatno profiliralo Hrvatsku i pojedinačne regije s njihovim specifičnostima kao privlačne ulagačke lokacije.

- S tim sam ciljem pokrenula i Radnu skupinu za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske. Posao privodimo kraju, a za otprilike mjesec dana ćemo izaći s prijedlogom smjernica važnih za jasnije pozicioniranje Hrvatske u tom kontekstu, napominje Grabar-Kitarović.

Kao petu smjernicu navodi konstantan, temeljit i uporan rad na stvaranju privlačne ulagačke i poslovne klime.

- Naime, stranci mi često govore kako nisu zadovoljni postojećim stanjem investicijske klime. Kao i domaći poduzetnici, žale se na birokraciju, pravnu nesigurnost, nepredvidljivost, izmjene propisa i kompliciranu regulativu općenito, pa sve do visokog troška poslovanja zbog plaćanja raznih davanja, upozorava Grabar-Kitarović.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat upitao je na početku konferencije, pozdravljajući sudionike, hoće li se 2019. dogoditi promjene zbog kojih bi se trebala konstruirati inačica bijele knjige. Siguran sam da će se dogoditi, rekao je i dodao da su se neke stvari već dogodile.

- Unatoč globalnom bumu digitalne tehnologije manje od 20% takvih investicija slilo se u ICT sektor. Siguran sam da stvari idu na bolje, kaže Horvat.

Govoreći o gospodarskog situaciji u Hrvatskoj guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kazao je da se oporavak nastavlja. Ras BDP-a prognozira se nešto ispod 3%. Ono što nije dobro je stanje u usporedbi s drugim dražvama Europe. Vidimo tada da je Hrvatska po stopi procjiciranog rasta i stopi rasta za 2018. godinu zadnja od promatranih država. Nešto treba poduzeti da dignemo gospodarski rast, kazao je među ostalim guverner Vujčić. 

Ranije se uzvanicima obratio i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec.

Prethodno se okupljenima obratio i glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Ostali sudionici su guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a Zoltán Áldott, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak, predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić i regionalni direktor Dogus Holdinga Burak Baykan.

Ova je konferencija druga u nizu od četiri konferencije u sklopu cjelogodišnjeg multimedijskog projekta Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata pod nazivom "InvestCro: Kako do ulagača". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!