17:42 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Prekid ruskog i kazahstanskog izvoza podignuo cijene nafte prema 122 dolara

Rafinerija nafte

Rafinerija nafte

Foto: Kodda / SHUTTERSTOCK

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 122 dolara, potaknute prekidom izvoza ruske i kazahstanske nafte cjevovodom CPC.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 6,35 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 121,8 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 5,72 dolara višoj cijeni, od 115 dolara.

Tržišta je poljuljalo upozorenje Rusije da će zbog oštećenja na kaspijskom cjevovodu (CPC) njezin izvoz nafte biti smanjen do milijun barela dnevno, što odgovara 1% svjetske proizvodnje.

Isporuke CPC-om danas su potpuno obustavljene, a popravak će trajati najmanje mjesec i pol, prema agentima za lučke brodove.

- Cijene nafte rastu u prvom redu zbog gubitka izvoza CPC nafte iz Novorossijska, koji čini oko 1,3 milijuna izvezenih barela dnevno, objašnjava Matt Smith iz Kplera.

Tržište istodobno uznemiruje mogućnost novih sankcija Rusiji, drugom najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte, zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi najaviti nove sankcije u četvrtak, na sastancima s europskim čelnicima u Bruxellesu, uključujući i izvanredan sastanak NATO-a.

Zabrana uvoza ruske nafte i derivata i dalje izaziva podjele među zemljama EU-a, ali to bi se moglo promijeniti nakon isteka kratkoročnih ugovora, ističe Reuters.

- Mislim da će razlika u cijenama na fizičkom tržištu i u terminskim ugovorima dosegnuti najvišu razinu otkada se naftom počelo trgovati, a ovog ljeta barelom bi se moglo trgovati i po 150 dolara, rekao je Ben Luckock iz Trafigure.

- Koliko je ruske nafte opskrba izgubila, znat ćemo potkraj travnja, dodao je Luckock.

Nervozi je pridonio i snažan pad zaliha u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, te potaknuo strah od nedostatne opskrbe. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu za 4,3 milijuna barela, prema tržišnim izvorima.

Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali da će izvješće pokazati skroman rast zaliha, za 100.000 barela.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 114,60 dolara, što znači da je poskupio 79 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!