Uprava Ine predlaže dividendu od 98 kuna po dionici

23.03.2022.

17:33

Autor: HRT/Hina/J.L.

Na aferi u INA-i lome se politička koplja

Na aferi u INA-i lome se politička koplja

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nadzorni odbor Ine dao je suglasnost na prijedlog Uprave o raspodjeli lanjske dobiti, od koje će najveći dio ili 980 milijuna kuna biti isplaćen dioničarima na ime dividende, odnosno 98 kuna po dionici.

Na sjednici Nadzorni odbor Ine dao je suglasnost na revidirane financijske izvještaje te kompanije za prošlu godinu te na prijedlog Uprave o rasporedu lanjske dobiti od 1,27 milijardi kuna, priopćeno je iz te kompanije.

Uprava je predložila da se za iz ostvarene dobiti za isplatu dividende namijeni 980 milijuna kuna tj. 98 kuna po dionici, za pokriće gubitka iz prethodne godine 241,2 milijuna kuna, u zakonske rezerve stavi 51,6 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 514.000 kuna.

Predložena dividenda je za 35,73 kune ili 57% viša od one isplaćene za 2019. godinu. Tada je, naime, Ina dioničarima isplatila 62,27 kuna po dionici.

Mađarski MOL u Ini ima 49,1% dionica, Republika Hrvatska 44,8%, a privatni i institucionalni investitori 6,1% dionica.

Ina Grupa je ranije izvijestila da je u 2021. ostvarila neto dobit pripisivu vlasnicima društva od 1,3 milijardu kuna, ostvarivši tako ponovno pozitivni rezultat nakon godinu ranije zabilježenog gubitka od 1,14 milijarde kuna.

Inin neto prihod od prodaje u 2021. godini dosegnuo je 22,4 milijarde kuna ili 51,5% više nego godinu dana ranije, dok je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila 3,03 milijarde kuna te je bila 70% viša nego u 2020. godini.

- Makro okruženje za industriju nafte i plina poboljšalo se u 2021. zahvaljujući ublažavanju restriktivnih mjera povezanih s pandemijom i rastućim cijenama ugljikovodika. U takvom okruženju Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ponovno su predvodili oporavljen rezultat, iako se prirodni pad proizvodnje nastavlja u skladu sa zrelim portfeljem. Ostale djelatnosti dodatno su podržale rezultate, prvenstveno maloprodaja zbog poboljšane prodaje goriva i negoriva, a djelomično i zbog turističke sezone, koja je bila bolja od očekivanja, poručio je tada predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!