19:06 / 31.03.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Preorijentiraj se i preživi

-

-

Foto: - / -

Poslovati u doba epidemije golem je izazov za naše tvrtke. Nekima je potražnja udvostručena, pa se muče kako to zadovoljiti
Poslovati u doba epidemije golem je izazov za naše tvrtke. Nekima je potražnja udvostručena, pa se muče kako to zadovoljiti. Drugi su bili primorani preorijentirati proizvodnju. Primjerice, maski i dezinficijensa nemoguće je uvesti koliko se traži, pa su uskočili domaći proizvođači.

Prošle godine u Alfa Caru su proizvodili sredstava za čišćenje automobila, a danas dezinficijense. Na vrijeme su uočili što će se tražiti na tržištu.  

- Potaknuti smo bili ovim događajima iz Kine i tako smo krenuli i sami proizvoditi dezinficijense, kaže Tomislav Božić, voditelj proizvodnje u Alfa Caru, te dodaje: - Unatrag dva, tri mjeseca krenuli smo s razvojem proizvoda, s ishođenjem svih mogućih dozvola i u tome smo uspjeli, unatrag dva tjedna uspjeli smo plasirati proizvod.

I u osječkoj Saponiji prilagodili su se potražnji. Naglasak je na proizvodima za dezinficiranje. Radi se u tri smjene.

I u Varteksu privremeni zaokret. Umjesto odijela, dio pogona šije maske. 

- Mi smo proizvodnju odmah reorganizirali i trenutno nam radi 350 radnica, što je pola našeg kapaciteta. Preusmjerili smo se na proizvodnju maski za lice, one su od pamuka. Imamo dnevni kapacitet od 30.000 komada, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I dok su se neki preorijentirali, drugi su zbog pojačane potražnje, premašili godišnje planove. Traženi su lijekovi za snižavanje temperature. 

- Mi smo sada nekih 20-30% više proizveli lijekova, našeg Lupoceta, nego što smo prošle godine cijelu godinu proizveli, rekao je Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

U Gospodarskoj komori ističu da su se tvrtke u ovoj krizi pokazale fleksibilnima.

- Ova kriza trenutno udara po svima, vidimo da se samo neki malo jače snalaze, Ono što predviđamo da će ova kriza nuditi neke prilike, nakon nje bit će i pobjednika i gubitnika, rekao je savjetnik predsjednika HGK-a Marko Jarčić.

A da bismo iz svega izašli sa što manje štete, trebat će domaću proizvodnju poduprijeti i djelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!