Primorac: Aktivno tražimo rješenja za povećane troškove energije

21.07.2022.

13:16

Autor: HRT

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak je izvijestio da vlada traga za načinima pomoći poduzetnicima u podmirenju visokih cijena energije, u suradnji s poslodavcima i drugim akterima.

- Aktivno radimo na tome, razrađujemo scenarije i pratimo situaciju kako pomoći građanima, ali i poduzećima te smo u intenzivnim razgovorima i razmjeni mišljenja s HUP-om i ostalim dionicima i zajedno ćemo tražiti najbolje rješenje, kazao je Primorac, uoči vladine sjednice.

Smatra da treba vidjeti i koliko su poduzetnici porast troškova prebacili na cijene odnosno povećali ih i treba li im onda pomoć te da s tim u vezi treba uspostaviti "fini balans".

Varijabilne kamatne stope pokušati promijeniti u fiksne

Primorac je rekao da je podizanje kamatnih stopa očekivano, pri čemu je apostrofirao da je u borbi protiv inflacije monetarna politika puno učinkovitija od fiskalne.

Uz standardne okolnosti, kada ne bi imali ovako pozitivne vijesti od rejting agencija i u poodmakloj fazi uvođenja eura, Primorac smatra da bi "kamatne stope bile još i veće".

Građanima i poduzećima je poručio da pokušaju u što većoj mjeri eliminirati postojeće rizike, pa ako imaju zaduženje s varijabilnim kamatnim stopama, ako je moguće, da ih fiksiraju.

Iako je podizanje kamatnih stopa učinkovito rješenje za borbu protiv inflacije, ono može utjecati i na smanjenje gospodarskog rasta, a postoje i bojazni da značajnije podizanje može voditi ka recesiji, napomenuo je Primorac, apostrofirajući važnost balansiranja i intenziteta primjene instrumenata u okvirima fiskalne i monetarne politike.

Europska komisija je u srijedu predstavila plan štedi plin za sigurniju zimu, koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Odgovarajući na pitanja novinara, Primorac je rekao da će se Hrvatska priključiti tom planu, pri čemu je apelirao i na medije za pomoć u komuniciranju tih poruka. Ustvrdio je da su se već sada po medijima počele "zbijati šale" na račun tih preporuka. No, nažalost, one su jedino učinkovito rješenje za smanjenje ovisnosti o ruskim energentima, a takve mjere uvode i druge razvijene zapadne zemlje, napomenuo je Primorac.


Jedinica lokalne uprave i samouprave previše

Na pitanje oko promjena u lokalnim jedinicama, kazao je da u Hrvatskoj već godinama postoji suglasnost da jedinica lokalne uprave i samouprave ima previše i da to nije sporno, ali je poručio da u tim raspravama treba voditi računa ne samo o broju jedinica nego i o njihovim administrativnim i fiskalnim kapacitetima.

Kazao je i da u nekim drugim članicama EU-a koje imaju i više lokalnih jedinica to nije ograničavajući faktor, ali je činjenica kako je puno jedinica koje su slabe financijski, s malo zaposlenih i to su jedinice koje ne mogu učinkovito pružati građanima što trebaju, niti upravljati imovinom i drugim.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!