Primorac: HEP može računati na državu u pogledu dokapitalizacije

15.03.2023.

15:40

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ministar Marko Primorac  u Saboru

Ministar Marko Primorac u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac rekao je u Saboru da je HEP kao državno poduzeće može računati na državu kao svoga vlasnika i glede dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti, a istaknuo je da mjere Vlade pomoći građanima i gospodarstvu nisu predizborni trik ili kupnja glasova.

- HEP je poduzeće u državnom vlasništvu koje, unatoč poteškoćama, može računati na državu kao svoga vlasnika i u pogledu dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti, kazao je Marko Primorac u Saboru tijekom rasprave o dva zakona koji se mijenjaju po hitnoj proceduri s ciljem smanjenja inflatornih pritisaka - zakona o PDV-u i o doprinosima.

Time je odgovorio HDZ-ovom Josipu Boriću kojeg je zanimalo jesu li točne ocjene Zvonimira Troskota (Klub Mosta) da je HEP u bankrotu te da je to direktan trošak koji će plaćati građani.

Primorac je pojasnio da su dio u jesenskom i ovom paketu mjera odlučili dio tereta potpora prebaciti na HEP zbog čega su njezina dobit i prihodi manji nego je bilo očekivano prije krize. Istaknuo je i da Vlada stoji iza investicija HEP-a jer je trenutno u planu provedba brojnih projekata kroz potporu Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Naveo je da će se raditi na digitalnim brojilima, solarnoj elektrani i sl.

Tijekom brojnih replika i više oporbenih zastupnika bilo je zabrinuto za sudbinu HEP-a. Davor Bernardić (Socijaldemokrati) smatra da ovo nije "paket pomoći građanima već paket pomoći HEP-u". "Cijena plina je 50 eura po mWh za građane ali i na burzi. Efekt je nula. Ovaj paket je čisto prodavanje magle i čisti PR, za razliku od onog jesenskog", ocijenio je.

'Vladin paket mjera nije predizborni trik i kupovanje glasova'


Primorac mu je odgovorio da se HEP i cijene struje od 180 i 230 eura po megavatsatu (mWh) brane na razinama za ugovore koje su preko toga. Pri tome, cijena struje se kontinuirano utvrđuje na tržištu i ukoliko ona bude niža - novi ugovaratelji mogu sklopiti ugovor i po nižoj cijeni.

- Ali, za one subjekte za koje je ona 500, 600, 700 ili 800 za njih Vlada ovim mjerama brani cijenu na 180 i 230", pojasnio je. Negirao je i da je ovo paket pomoći HEP-u. Radi se, dodao je "o paketu pomoći poduzetnicima i građanima zbog utvrđivanjalimitirane cijene. Najavio je da će paket pomoći HEP-u tek doći na red.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!