09:43 / 11.03.2020.

Autor: D.M./HRT

Pripremaju se mjere pomoći poduzetnicima

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Strpit ćete se zajedno s nama na ministarstvu još koji dan, dodao je ministar Horvat.
U Ministarstvu financija održao se sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za razvitak na kojemu se raspravlja o mjerama za suzbijanje utjecaja koronavirusa na gospodarstvo i financije.

Na sastanku su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar turizma Gari Cappelli, ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te čelnici HUP-a, HGK-a i HBOR-a.

- Sastanak pokazuje i šalje se jedna jasna poruka - da smo svi zajedno, rekao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

- Složili smo se da je ključni element pitanje radnih mjesta. Svi dobro pamtimo, ne tako davna razdoblja, kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je godina trebalo da se ta radna mjesta vrate na neku predkriznu razinu. To nam je na prvom mjestu, rekao je Marić. Dodao je da je važno i da se već vide obrisi mjera i iskoraka koje ćemo zajednički definiriati i implementirati.

Što se tiče samih mjera, kaže da će se u nadolazećim danima održati još sastanaka. Na njima će se detaljnije razraditi mjere za očuvanje gospodarstva.

- U ovom kratkom roku je jako važan element likvidnosti, rekao je Marić.

Ministar turizma Gari Capelli rekao je da su se na sastanku sudonici složili da se na vrijeme počelo s razmišljanjem o mjerama.

- Svi koji rade u turizmu već su počeli sa sezonskim zapošljavanjima i treninzima. Želimo zadržati tu kvalitetnu radnu snagu, pogotovo one koji su državljani Republike Hrvatske, rekao je Capelli. Mjere za zadržavanje radnika će se uskoro realizirati.

- Dajemo i signal prema svima poslovnim partnerima izvan Hrvatske i jasnu poruku da ćemo biti pripremljeni i dati uslugu turistima koji dođu u Hrvatsku, rekao je Cappelli.

- Svi će dobiti, u onom segmentu u kojem ćemo se dogovoriti, vrlo jasne pristupe mjerama s kojima će moći pokriti one gubitke koje će moći i dokazati. Vlada RH ozbiljno u to ulazi, a njih ćemo za par dana i prezentirati, rekao je minstar turizma.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da će udruge s Vladom raditi na pronalasku zajedničkog rješenja.

-Ne smijemo zaboraviti da je na prvom mjestu zdravlje, nakon toga radna mjesta i zatim poslovno očuvanje. Nadamo se da ćemo se ubrzo vratitit u kolotečinu. Donosit ćemo mjere vrlo brzo, kaže Majetić.

- Pripremne mjere će uskoro biti vani. Moramo poslodavcima osigurati novac za plaće. Tu su i mjere očuvanja likvidnosti poduzeća, objasnio je.

Marić: Ni plaće ni mirovine nisu pod znakom upitnika

Kada je riječ o proračunu, Zdravko Marić je rekao da će se na periodičnoj razini objavljivati aktualni prihodi u proračunu.

-Krajem ožujka ćemo vidjeti prve efekte punjenja proračuna nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Objavit ćemo i podatke o fiskaliziranim računa i njihov broj i vrijednost koji će se moći usporediti s podacima za veljaču, rekao je Marić.

- Moram naglasiti da smo svjesni situacije. Ona nas sve poziva na oprez ne na paniku. Ima svoju složenost i koliko se već vide štete, one nisu katastrofične. To se odnosi i na proračun, rekao je Marić. Naglasio je da se o eventualnom povećanju poreza trenutno ne razmišlja.

- U ovom trenutku niti mirovine niti plaće nisu u ovom proračunu pod znakom upitnika. Situacija s proračunom je pod kontrolom, istaknuo je Marić.Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako se u prva dva mjeseca bilježi pad gospodarske aktivnosti, ali nema mjesta panici. Brojke su osjetne i pad je gospodarske aktivnosti, izvoz i uvoz. Barem imamo dojam da sve skupa držimo pod kontrolom, rekao je Horvat.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako se nada barem dijelu "normalne" sezone u srpnju i kolovozu. Tada se ostvaruje oko 60% godišnjih prihoda u turizmu, rekao je Cappelli te najavio kako će sljedećih dana u vladi s predstavnicima sektora razgovarati o mjerama za ublažavanje situacije. Rekao je kako se veći pad potražnje očekuje u travnju, svibnju i lipnju.

Horvat najavio mjere pomoći poduzetnicima

Ministar gospodarstva Darko Horvat je komentirao stanje u hrvatskom gospodarstvu izazvano širenjem koronavirusa u svijetu. Na stolu u mom kabinetu su mjere koje predlažu ministri Francuske, Njemačke, Austrije, nama okolnih zemalja. Napravit ćemo široku međuresornu skupinu, proanalizirat ćemo ih i vrlo brzo Vlada RH izaći će sa svojim prijedlogom mjera kako pomoći hrvatskim poduzetnicima, rekao je. Nije htio otkriti detalje. Strpit ćete se zajedno s nama na ministarstvu još koji dan, dodao je.

Cappelli: Nema otkazivanja dolazaka za lipanj, srpanj i kolovoz

Jedan od sektora koji već trpi posljedice zbog širenja koronavirusa je turizam. Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je za "Temu dana", komentirajući da bi za oko 30% moglo biti manje turističkih dolazaka, kako je istina da je buking zaustavljen.

- Nema otkazivanja dolazaka za lipanj, srpanj i kolovoz. Još nešto malo dolaze turisti iz Velike Britanije i Njemačke, kazao je. Naglasio je da će se pratiti situacija iz sata u sat i iz dana u dan te da će biti neprestano u komunikaciji s potrebnim akterima.

- Održali smo Vijeće turističke zajednice. Ono će se sastajati svaka 3-4 dana i donositi određene odluke koje će utjecati na dodatnu potporu turizmu, kazao je.

Objašnjavajući koliko Hrvatska zarađuje od turizma po mjesecima, Cappelli je rekao da je to 5% prva tri mjeseca, 27% prvih šest mjeseci.

- Još uvijek možemo reći da za svibanj još nije panika. Najbitniji su naravno srpanj i kolovoz. Privatni smještaj tada ima 43% udjela u cjelokupnom prometu. Hotelijeri su tu s 15-16%, a kampovi s 20-ak posto. Ako srpanj i kolovoz uspijemo održati, onda smo uspjeli održati jedan, koliko-toliko ritam da turizam nema velikih minusa, rekao je Cappelli.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!