Sindikati u Petrokemiji Vladi: Riješite situaciju ili vratite dite materi

23.03.2023.

Zadnja izmjena 13:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Kutinska Petrokemija/Arhivska fotografija

Kutinska Petrokemija/Arhivska fotografija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Proizvodnja u kutinskoj Petrokemiji stoji godinu dana, a oko 1300 radnika te tvrtke sve je to vrijeme u neizvjesnosti, istaknuli su predstavnici sindikata koji djeluju u Petrokemiji na konferenciji za novinare. 

Sindikati su istaknuli kako je očito postignut dogovor između Ine i PPD-a o kupnji dionica Petrokemije, ali da država još nema rješenja pa je i vlasništvo nad Petrokemijom u vakuumu.

Pozvali su Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva na hitno rješavanje problema, ali i moguća rješenja.

- Pokretanje proizvodnje sa sadašnjim vlasnicima odmah i što prije. Pod dva - Yildirim - ili im recite da nisu ok i recite im doviđenja, ili završite proces prenošenja vlasništva. Pod tri - ako ne može ovo prvo i drugo, predsjedniče Vlade ili ministre Filipoviću, imate savršenu priliku napraviti ono što ste trebali napraviti možda s Inom, možda s Rafinerijom nafte Sisak ili takvo nešto - vratite dite materi, poručio je Željko Klaus, predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.U toj tvrtki ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

- Dvije najmoćnije hrvatske tvrtke INA i PPD i država ne mogu riješiti problem i to je nevjerojatno, upozorio je Klaus na konferenciji za novinare te upitao kome je u interesu da Petrokemija nestane. Njezinim zatvaranjem 'ubija' se grad Kutina, oduzima ogroman posao Hrvatskim željeznicama i šibenskoj luci te ugrožava hrvatska poljoprivreda, jer stari vlasnici Petrokemiju više ne žele, a novi je ne mogu preuzeti, rekao je Klaus. Radnici Petrokemije cijelo to vrijeme dolaze na posao i rade, iako ne svoj glavni posao nego druge poslove, među kojima i prepakiravanje tuđeg umjetnog gnojiva lošije kvalitete od kutinskog, dodao je.

Klaus je podsjetio da je od 2018. većinski vlasnik Petrokemije tvrtka Tera - mineralna gnojiva, 53 posto u vlasništvu INA i PPD, dok je više od 40 posto u vlasništvu države. Tvrtka je, tvrdi, nakon dokapitalizacije pokazala da može raditi profitabilno i poslovati s dobiti, no problem je nastao kada su INA i PPD odlučili prodati svoj udjel u Petrokemiji.

Sindikat ne zna u kojoj je fazi prijenos vlasništva te ističu kako "traje igra priopćenjima" a proizvodnju nitko ne spominje.

Klaus je rekao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović na sastanku veljači izvijestio da Ministarstve ne zna što novi vlasnici planiraju raditi i u što ulagati, da bi ih nakon što su pismeno reagirali uvjeravao da ne trebaju brinuti.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.

Naveli su i kako Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!