Sindikati traže pokretanje proizvodnje u Petrokemiji, oglasilo se i ministarstvo

20.03.2023.

Zadnja izmjena 17:12

Autor: M.N./HRT

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva, kutinska Petrokemija, u punom kapacitetu ne radi već više od godinu dana. Ni nakon četiri mjeseca nije završen prijenos vlasništva na turskog investitora. Sindikati traže pokretanje proizvodnje. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručili su pak da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.

Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Naime, ni nakon više mjeseci, još uvijek nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva, s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije u priopćenju su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske.

Nažalost, vlasnici Petrokemije, država s više od 40% te INA i PPD zajedno s više od 54% bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane, istaknuli su sindikati.

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.Sindikati najavili skup upozorenja 1300 radnika Petrokemije


Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja kakva god odluka bila, poručili su.

Sa zajedničke sjednice, održane u petak, zatražili su od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovimaza početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da hitno organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije jer, kako navode, kao predstavnici radnika Petrokemije imaju pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

Sindikalne povjerenike zadužili su da o svemu obavijeste radnike Petrokemije i pripremaju se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije, a Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

Ministarstvo sudjeluje u razgovorima o ulaganjima u Petrokemiju, ne i u vezi vlasništva


Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručili su danas da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.

- Ministarstvo sudjeluje u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, a kako bi se zaštitili interesi ulagača i ostalih dioničara, kao i zaposlenika Petrokemije, istaknuli su iz Ministarstva na upit Hine.

Također su naveli kako "vezano na pregovore Ine i PPD-a s Yildrim Holdingom, a u vezi većinskog vlasništva dionica Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u istima ne sudjeluje, stoga nije upoznato s predmetnim ugovorom niti uvjetima istog".  Činjenica je, kažu, da Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!