Procvat IT sektora u jeku globalne pandemije COVID-a

01.03.2022.

07:00

Autor: Ana Papec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Procvat IT sektora

Procvat IT sektora

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Među tvrtkama koje su i u pandemiji doživjele poslovni procvat velik je broj njih iz IT sektora. IT u Hrvatskoj raste 4 puta brže od nacionalnog BDP-a i na sjeveru vapi za sve većim brojem stručnjaka. 

Matija je ovdje počeo raditi prije nešto više od pola godine. Odmah nakon diplome ovaj mladi magistar strojarstva nastavio se profesionalno razvijati. Kaže, uvjeti su odlični, atmosfera je super i svaki dan radi s najnovijom tehnologijom.

- Treba razviti uređaj tako da se napravi neki prototip. To radimo na brzim pločicama za prototip i kad je gotovo, onda većinom drugi timovi razviju pločicu s profesionalnim komponentama pa onda dalje možemo razvijati i testirati uređaj, govori Matija Herceg Rušec, razvojni inženjer.

Nešto duže od Matije tu je i gospodin Tomislav. Posao mu je crtanje shema, dizajniranje tiskanih pločica te testiranje uređaja.

- Moja želja je napredovati u tom području u kojem radim, dizajnirati kompleksnije uređaje i uređaje koji rade na većim brzinama, rekao je Tomislav Krvavica, razvojni inženjer.

Njih dvoje zaposlenici su IT tvrtke koja se u pandemijsko vrijeme odlično prilagodila tržištu i primila 30-ak novih djelatnika.

- Nas srećom pandemija nije pretjerano okrznula. Imali smo rast prihoda 2020. i 2021.g. Isto tako ove godine smo značajno povećali broj zaposlenika, tako da nas je sad skoro 30-ak više nego kad je pandemija počela, govore.

IT industrija posljednjih godina doživljava razvoj u Varaždinskoj županiji.

2019. godine u toj su županiji radile 192 IT tvrtke. Godinu kasnije - 244 i pokretač su razvoja sjevera Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!