Prodano 632 milijuna kuna trezoraca uz nisku kamatnu stopu

20.09.2022.

16:09

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ministarstvo financija danas je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 632 milijuna kuna po i nadalje vrlo niskim kamatnim stopama, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu od gotovo 85 milijardi kuna.

Ususret dospijeću 380 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca.


Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 667 milijuna kuna, a Ministarstvo financija je prihvatilo njih 632 milijuna kuna. 


Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 581 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana sredinom kolovoza. 


Isto tako, izdani su i kunski trezorci s rokom dospijeća za šest mjeseci, u visini od 51 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,1 posto.


U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti


Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od gotovo 85 milijardi kuna.


Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.


Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.


Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.


Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 380 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 252 milijuna kuna, na 12,84 milijardi kuna.


Sljedeću aukciju Ministarstvo financija održat će 18. listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!