Rast poduzetničkih kredita 16% u odnosu na godinu prije

19.09.2022.

20:12

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Hrvatske kune

Hrvatske kune

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Zbog poskupljenja energenata i povećanih troškova poslovanja oslabila je financijska moć naših poduzetnika i obrtnika koji sve češće posežu za kreditima da bi opstali. Preme posljednjim podacima Hrvatske udruge banaka, u srpnju su krediti poduzećima, prvi put u posljednjih šest godina, rasli brže od onih za građane.


Toaletni papir s digitalnom kontrolom potrošnje inovacija je zagrebačkog proizvođača papirnate konfekcije. Tehnološki novitet plasirali su na mnogobrojna tržišta, otvorili ured u Japanu, a u trećem najmoćnijem gospodarstvu iduće godine otvaraju i tvornicu. Investicijski zamah u zahtjevno vrijeme bez kredita je teško ostvariv.

- Kako nam je cijena repromaterijala otišla 100% gore, bili smo prisiljeni dići kredit na obrtna sredstva. Strojevi koje smo nabavili posljednje dvije godine u vrijednosti 23 milijuna kuna isto su bili financirani kreditima poslovnih banaka i sada nam dolazi novi stroj koji se utovaruje kod dobavljača, rekao je Krunoslav Kišak, direktor Delt papira.

Krediti su tvrtkama poticaj za rast i razvoj, a nekima uvjet prevladavanja krize i nužna podrška energetskim projektima. Primjer je to i ludbreške tvrtke vodećeg europskog proizvođača streč folije.

- Da bi to postigli morate biti tehnološki napredni i morate koristiti kredite. Ulažemo u novu opremu, u modernizaciju i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora odnosno solarnih panela, istaknuo je Stiven Toš, direktor Bomark Pak-a.

Rast poduzetničkih kredita u srpnju je premašio 100 milijardi kuna i 16% je veći nego godinu prije. Najtraženiji su krediti za obrtna sredstva i investicije, a većinom ih uzimaju velike i male tvrtke.

- Banka je u prvih šest mjeseci ostvarila porast od 6 milijardi kuna u segmentu financiranja cjelokupnog gospodarstva i vidi se da je Hrvatska ušla u pozitivan ciklus nakon dvije i pol godine, naveo je Krešimir Barić, član Uprave Erste banke.

U vrijeme neviđene energetske krize mnoga poduzeća investiraju u nove projekte i alternativne izvore energije kako bi smanjila troškove jer im kamate na kredite idu na ruku, tvrde analitičari.

Još uvijek su kamate na kredite poduzećima najpovoljnije u povijesti i tko se može zadužiti uz fiksnu kamatu sada je dobro vrijeme jer će se iduće godine polako povećavati kamatne stope.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje

Krediti tvrtkama rastu po stopi višoj od inflacije, dok su krediti građanima s 5%-tnim rastom ispod stope inflacije i rasta plaća. Trend jačanja poduzetničkih kredita nije zapamćen od 2016. i bilo bi dobro da gospodarstvo pogura naprijed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!